Els Mossos d’Esquadra eviten que es practiqui una mutilació genital femenina a una nena de Mollerussa

Els Mossos d'Esquadra han aconseguit evitar que una nena de Mollerussa, a la comarca lleidatana del Pla d'Urgell, hagi estat sotmesa a una mutilació genital femenina en el país d'origen de la seva família. La policia catalana va rebre l'alerta el passat mes de juny, segons ha avançat el diari Segre i ha pogut confirmar LleidaDiari.cat, quan la menor estava a punt d'emprendre el viatge. Seguint el que marca el protocol establert des de l'any 2002, els agents han de parlar amb la família per informar-los que l'ablació està prohibida. A més, tant abans de marxar com a la tornada, la nena ha de passar un control pediàtric per comprovar que no ha estat sotmesa a aquesta pràctica.

 

El cas de les comarques de Ponent és un dels dotze que s'han alertat a Catalunya en els primers sis mesos de 2018. En aquest període, els Mossos d'Esquadra n'han detectat sis a l'àmbit metropolità de Barcelona, tres a Girona i dos al Camp de Tarragona. Pel que fa a les comarques lleidatanes, segons ha informat la policia catalana, se n'han observat més d'una vintena en els darrers deu anys.

 

Un protocol per evitar aquesta pràctica a Catalunya

Des de l’any 2002, a Catalunya existeix un Protocol per detectar i evitar aquesta pràctica que l’any 2017 va intervenir en 132 casos. El Protocol s’aplica mitjançant taules locals. A Catalunya n’hi ha 73 i funcionen com a reunions entre professionals dels serveis públics que estan en contacte directe amb la població que podria ser practicant de l'ablació. Les taules apleguen metges, professors, policies, treballadors socials, tècnics de ciutadania o de gènere, entre d’altres. L’objectiu és detectar situacions de risc, que inclou el seguiment de casos concrets i les mesures que s'han d'emprendre des de la primera sospita.

 

La mutilació genital femenina és una pràctica molt dolorosa físicament i psicològicament que té greus conseqüències per a la salut. Pot produir hemorràgies greus, problemes urinaris, quists, infeccions, infertilitat, complicacions en el part i mort de les nounades. Així mateix, té importants efectes negatius pel que fa a l’estabilitat emocional de les dones i la qualitat de les seves relacions afectives i sexuals. Nacions Unides estima que al món hi ha entre 100 i 140 milions de nenes i dones mutilades.