La mortalitat incrementa un 68% a causa de l’escalfament global

La mortalitat de les persones majors de 65 anys s’ha incrementat un 68% des del 2000 a causa de l’escalfament global.Aquesta és una de les dades més rellevants que es desprenen de l’informe ‘The Lancet countdown’, publicada aquest dimecres i que ha comptat amb la participació d’un centenar de científics d’arreu del món. 

Les altes temperatures registrades han incrementat notablement el risc de patir problemes cardíacs, respiratoris o de salut mental, així com problemes en l’embaràs, l’empitjorament de la qualitat del son o la possibilitat de patir morts no accidentals.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Més enllà dels riscos associats a la pujada de les temperatures, l’informe també alerta que els esdeveniments que amenacen la vida de les persones –com ara catàstrofes climàtiques, s’estan tornant cada cop més freqüents. Gran part de la culpa, segons l’informe, la té el sector energètic, el qual ha tirat endavant estratègies que són “incompatibles” amb l’acord de París. 

De fet, els experts subratllen que les empreses “estan posant en joc el futur del món” i exposant-lo a “un escenari catastròfic per l’impacte que pot tenir sobre la salut de les persones”. Pels experts, allunyar-se dels combustibles fòssils és “indispensable”, ja que es podrien evitar al voltant d’1,2 milions de defuncions cada any.

Encara en relació amb aquesta qüestió, el text apunta que, malgrat els compromisos polítics adoptats, l’ús del carbó en el sistema global d’energia només s’ha reduït un 1% des del 1992 i afegeix que les emissions de diòxid de carboni van assolir un nou rècord el 2021.