
La comunitat de monjos del Monestir de Poblet es troba en una situació “crítica”. En una entrevista a l’ACN, l’abat Rafel Barruè ha explicat que actualment hi ha disset monjos, quatre dels quals es troben a infermeria. En 25 anys, el nombre de religiosos s’ha reduït a la meitat. A més, des del 2020 que no s’ordenen nous monjos i des de la pandèmia que no hi entren novicis. Tot i això, Barruè està “il·lusionat” gràcies al ‘We Work’, un nou programa que han iniciat per despertar vocacions entre el jovent. Paral·lelament, les cases de l’orde del Cister de l’estat espanyol i el monestir de Boulaur, a França, treballen per unificar-se en una sola congregació el 2027.

TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!
L’abat recorda que quan ell va entrar al monestir l’any 1999 era el número 33, i en poc més de 25 anys, el nombre ha caigut a la meitat. “A vegades vas al cor i som deu, onze, dotze, tretze a vegades, però és que no en podem ser més”, lamenta. Els dos últims monjos que van fer la professió solemne va ser el gener del 2020. Durant la pandèmia, van accedir a Poblet set nous novicis, coincidint amb l’etapa d’ERTO i de confinaments, però cap s’ha quedat. Els altres monestirs cistercencs del país (Vallbona de les Monges a l’Urgell, Valldonzella a Barcelona i Solius al Baix Empordà) es troben en una situació encara “més crítica”, comenta el president de l’orde cistercenc a Catalunya.
L’abat assenyala que “a Catalunya la religió està molt freda” i destaca la caiguda de la pràctica religiosa. “Si la gent no va a missa, per què ha de fer-se monjo?”, es pregunta. Barruè defineix la vida monàstica amb la paraula “radicalitat”, i descarta flexibilitzar el reglament per atreure noves vocacions. Explica que molts cops li pregunten per quin sou cobra, i que sempre respon “la vida eterna”. “Jo diria que tenim més sou que els altres, perquè ho fas per amor a Déu”, afegeix.

Futures vocacions
L’any passat van iniciar el programa ‘We Work’. Es tracta d’una experiència de cap de setmana en què un grup reduït de persones joves s’allotgen a l’edifici per conèixer la vida monàstica. Aquest programa el fan seguint l’exemple de les monges cistercenques franceses del monestir de Boulaur, que els últims anys han aconseguit, d’aquesta manera, atreure noves vocacions. Amb aquesta iniciativa la comunitat està “il·lusionada”. “N’hi ha uns quants que estan plantejant-se la vida monàstica”, afirma Barruè. Comenta que hi ha joves que “van a l’església”, però desconeixen què hi passa dins un monestir. Ho veuen com una “cosa extraterrestre”, diu. El ‘We Work’ també s’ha desenvolupat al Monestir de Vallbona de les Monges.