La primera prova d’alerta d’emergència a Lleida arriba amb retard. L’has rebut?

Una alarma ha sonat als mòbils de la demarcació de Lleida aquest dimarts al migdia en la primera prova feta per Protecció Civil a Catalunya per alertar de possibles emergències. L’alerta, però, ha arribat més tard del previst i no ha sonat en tots els dispositius. El subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, ha informat que hi ha hagut problemes tècnics quan l’avís s’ha fet simultàniament a tot el territori lleidatà i que, en canvi, sí que ha funcionat quan l’alerta s’ha enviat per comarques. Pel que fa als ciutadans que no han rebut l’alerta, Delgado demana que s’assegurin de tenir activat el permís per a aquests avisos i que, si ja el tenien activat i el mòbil no ha sonat, n’informin a través de l’enquesta per analitzar-ho.

La directora de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany; juntament amb la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés; el director dels serveis territorials d’Interior, Xavier Garrós, i el subdirector en programes de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, han fet seguiment de la prova des de la Delegació del Govern a Lleida, acompanyats de l’alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo.

 

Un cop fet l’enviament, cap a les 11.30 hores i fins a les 12.15 hores un total de 1.200 ciutadans han respost l’enquesta per comprovar si s’ha rebut o no el missatge. El 86% (1.027) han respost que han rebut el missatge, mentre que el 14% (173) han respost que no l’han rebut, tot i que algunes de les respostes s’han rebut des de fora del territori on es feia la prova, expliquen des del Govern.

 

De la informació del conjunt d’observadors (policies locals, mossos d’esquadra, associacions de voluntaris de protecció civil municipals, tècnics de protecció civil municipals i comarcals, tècnics d’empreses de distribució distribuïts en zones muntanyoses, tècnics d’empreses ferroviàries…) que han informat la sala del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT i que eren distribuïts pel territori es desprèn que el missatge s’ha rebut en tots els punts de la geografia, fins i tot en zones muntanyoses amb poca cobertura.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

203 trucades de la ciutadania

Amb tot, hi ha hagut zones amb bona cobertura i que, en el mateix espai, alguns telèfons han rebut l’alerta i d’altres no. També hi ha hagut casos en què el missatge s’ha rebut dues vegades, primer en versió català-castellà i posteriorment en català-anglès, quan només n’haurien d’haver rebut un en funció de la configuració del dispositiu. Aquestes proves serviran també per comprovar si els usuaris de totes les operadores telefòniques reben els missatges o hi ha alguna situació que es pot millorar.

El telèfon 112 ha atès fins a les 12.00 hores un total de 203 trucades de ciutadans que volien informació relativa a la prova o bé que no sabien que es duia a terme avui. D’aquestes, 94 (47%) s’han fet des del Segrià, 28 des de la Noguera, 18 des de l’Urgell i 14 des de la Val d’Aran. Per municipis, des de Lleida se n’han fet 72, des de Balaguer, 11; des de Tàrrega, 9; des de Naut Aran, 6; des de Vielha, 6 i des d’Albesa, 5.

Es tracta de la primera de les quatre proves que es realitzaran a tot el territori català per donar a conèixer entre la ciutadania el sistema d’alertes de Protecció Civil a la població.

Gent «encuriosida» a la Seu i a la Pobla

Al mercat setmanal de la Seu d’Urgell, la primera de les alarmes ha sonat poc abans de dos quarts de dotze del migdia. Tot i sentir-se un soroll de fons, la gran majoria de persones que estava comprant en alguna de les parades han actuat amb normalitat. 

Molts han llegit encuriosits el missatge de Protecció Civil, ja que, tinguessin informació prèvia o no, desconeixien com els arribaria exactament l’alerta.