Les eleccions del 26-M a la Val d'Aran serveixen també per escollir el síndic al Conselh Generau d'Aran. S'hi presenten sis llistes: Convergència Democràtica Aranesa (CDA), Unitat d'Aran (UA), PRAG (Partit Renovador d'Arties-Garòs), Amassa, Ciutadans (C's) Amassa i Unides Podem. Mireia Boya, qui va ser diputada de la CUP per Lleida al Parlament, es presenta a síndica d'Aran per Amassa.
La decisió implica el retorn de Boya a la política aranesa després d'haver deixat el secretariat nacional de la CUP el mes de març. L'exdiputada s'enfrontarà als històrics Carlos Barrera (CDA) i Paco Boya (UA) màxims aspirants a presidir el Govern aranès. El mandat ha estat marcat per la Llei de finançament de l'Aran, els atacs de l'os Goiat i la protecció de l'aranès.
NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
Barrera torna a optar a síndic d'Aran sota les sigles de CDA
Barrera torna a optar a síndic d'Aran sota les sigles de CDA i es mostra fidel i “còmode” amb Convergència Democràtica Aranesa. Porta dos mandats seguits sent síndic d'Aran; la legislatura del 2011 i l'actual del 2015 al 2019. Així mateix Barrera ja va ocupar aquest càrrec anteriorment, del 7 de juny de 1995 al 18 de juny del 2007. Per la seva banda, Paco Boya, qui ja va ser síndic des del 2007 al 2011, es torna a presentar com a candidat al Conselh Generau d'Aran amb la clara intenció de guanyar el pols a Barrera.
Als anteriors comicis l'actual síndic va guanyar amb majoria absoluta en fer decantar un conseller cap a la seva formació per nou vots. Barrera va ser escollit síndic d'Aran gràcies als vots dels seus 7 regidors. Els cinc regidors d'Unitat d'Aran van votar al seu candidat Paco Boya i l'únic conseller del PRAG, José Antonio Bruna, va votar també al candidat Boya. Aquestes eleccions Bruna es presenta de dos i el seu lloc l'ocupa Rafael Hinojosa. Si treu algun conseller caldrà veure a qui dona suport; si el PRAG segueix fidel a la candidatura d'UA, a qui ja els va donar una legislatura la presidència del Conselh o en haver-hi un nou candidat es decanta per CDA.
Aran Amassa, és un partit occitanista, assembleari, d'esquerres i progressista, que té com a objectiu posar fi al bipartidisme de Convergència Democràtica Aranesa (vinculat al PDECat) i Unitat d'Aran-Partit Nacionalista aranès (vinculat al PSC). El partit ha canviat de nom per aquests comicis donat que l'any 2015 es va presentar com a Corròp a les eleccions municipals a Les, on va aconseguir dos regidors i a les eleccions al Conselh Generau només es va presentar a un terçó, on va obtenir un 14,52% dels vots, però sense aconseguir cap dels tres consellers. Pel que fa a Unides Podem es presenta a síndica Paula Gonzàlez i per Ciutadans, Joan Estevez.
El Consell General d'Aran és format per tretze consellers
El Consell General d'Aran, l'òrgan de govern de la Vall d'Aran, és format per tretze consellers que es trien a cadascun dels sis terçons. El nombre de consellers o conselleres que s'escolliran per cada terçó és el següent: Pujòlo i Arties e Garòs, dos membres cadascun; Castièro, quatre membres; Marcatosa i Lairissa, un membre cadascun; Quate Lòcs, tres membres. En total, a la Val d'Aran, estan cridades a les urnes, 7.121 persones.
Els terçons de Pujòlo, Arties e Garòs, Castiero i Marcatosa i han fet augmentar el nombre total de candidatures proclamades que passen d'un total de 18 en el 2015 a 24 en aquestes eleccions. En total concorren 24 candidatures a les eleccions al Consell General d'Aran del pròxim 26 de maig, sumant les sis circumscripcions electorals.
- També et pot interessar: Mireia Boya deixa la direcció de la CUP en ser agredida psicològicament per un company