El primer ministre de Bèlgica parla per primer cop sobre la presència de Puigdemont al país

Imatge d'arxiu del primer ministre belga, Charles Michel. | CatalunyaDiari.cat

 

El primer ministre belga, Charles Michel, ha assegurat que l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, no està al país per invitació del Govern belga i ha assegurat que mantindran «contactes diplomàtic regulars» amb Espanya en «les circumstàncies actuals» després d'assegurar que tindrà «els mateixos drets i deures que qualsevol ciutadà europeu». «El Senyor Puigdemont no està a Bèlgica ni per invitació ni a iniciativa del Govern belga», ha assegurat el primer ministre belga en un comunicat, en el qual explica que va ser informat ahir «de la presència anunciada a Bèlgica» de l'expresident català i incideix que el seu Executiu «no va entaular cap iniciativa per suscitar» la seva arribada al país.

El primer ministre belga admet que «la lliure circulació en el si de l'espai Schengen li permeten estar present a Bèlgica sense cap altra formalitat», però ha volgut deixar clar que «el Govern vetllarà per respecte de l'Estat de Dret». «El Senyor Puigdemont disposa dels mateixos drets i deures com qualsevol ciutadà europeu, ni més ni menys. El Govern vetllarà pel respecte de l'Estat de Dret», ha assegurat el cap de l'Executiu belga en un comunicat. Michel ha recordat que «segons les paraules del Senyor Puigdemont, ha vingut a Brussel·les perquè es tracta de la capital d'Europa» i ha incidit que «serà tractat com qualsevol altre ciutadà europeu».

 

Després del malestar del Govern de Mariano Rajoy per les crítiques de Michel a la violència policial durant el referèndum d'independència a Catalunya el passat 1 d'octubre i les seves reiterades trucades al diàleg, el cap de l'Executiu belga ha insistit en les seves «nombroses» crides a favor del «diàleg polític» a Espanya «per resoldre la crisi política» a Catalunya. «I això en el marc nacional i internacional», ha puntualitzat.
 

Puigdemont, que va arribar en el més absolut secretisme aquest dilluns a Bèlgica, va mantenir una reunió amb el lletrat belga Paul Bekaert, conegut per haver defensat a diversos etarres detinguts a Bèlgica per tractar d'evitar la seva extradició a Espanya, al que ha designat com el seu lletrat. Aquest ha evitat fins ara avançar si demanarà asil a Bèlgica, una cosa que «no està decidida» encara.