Sense Categoria

Milloren el canal de Balaguer per afavorir l’evacuació d’animals

Avatar
  • juny 3, 2019
  • 3 min read

Pla general on es pot veure la rampa de fusta que s'ha instal·lat al canal de Balaguer | LleidaDiari.cat

 

Els Agents Rurals i la companyia elèctrica Endesa han acordat millores al canal de Balaguer, al terme municipal de Vallfogona de Balaguer (Noguera), per afavorir l'evacuació d'animals i evitar d'aquesta manera l'ofegament de fauna en aquesta infraestructura. Les mesures que s'han aplicat passen per la instal·lació d'una rampa que permet l'evacuació d'animals com porcs senglars o cabirols en cas de caiguda al canal. L'estructura, fabricada amb fusta per tal de mimetitzar-la amb l'entorn, consisteix en una plataforma inclinada amb uns llistons perpendiculars formant petits esglaons que faciliten la sortida dels animals que ho necessiten.

 

El primer tram del canal de Balaguer travessa una zona de mosaic agrícola i forestal amb gran presència de fauna salvatge. En tractar-se d'estructures per a animals més voluminosos, té dimensions més grans i està formada per dues plataformes: una que gradualment surt de l'aigua per la paret del canal i l'altre que connecta la primera plataforma amb el nivell de terra.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Una zona de mosaic agrícola i forestal

El primer tram del canal de Balaguer travessa una zona de mosaic agrícola i forestal amb gran presència de fauna salvatge. La central de producció hidroelèctrica de Vallfogona de Balaguer és un dels llocs on es detecta la caiguda de fauna salvatge viva. El disseny i la ubicació han estat proposats pels Agents Rurals, que faran un seguiment de la seva eficàcia.

 

En els darrers anys hi ha hagut un creixement de les poblacions salvatges d'ungulats (principalment senglar i cabirol) a les zones forestals de les comarques de Ponent. En conseqüència, els casos de caiguda accidental d'aquesta mena de fauna als canals i séquies són més usuals. Els Agents Rurals ressenyen tots els casos dels quals tenen coneixement i ho comuniquen als titulars de les infraestructures hidràuliques, a la vegada que requereix que s'instal·lin mecanismes que dificultin la caiguda de fauna salvatge i dispositius que en permetin la sortida.

 

Els primers dispositius per a salvament de fauna caiguda al canal els va instal·lar el 2015 Endesa al canal de Gavet, a la comarca del Pallars Jussà. Concretament, una rampa de sortida per a ungulats i una altra per a rèptils i amfibis, la qual és molt usada per aquestes espècies. Els dissenys i les ubicacions es van decidir conjuntament per agents rurals i tècnics d'Endesa.

Pla obert on es poden veure els Agents Rurals al costat de la rampa de fusta

Pla obert on es poden veure els Agents Rurals al costat de la rampa de fusta | LleidaDiari.cat

 

 

També et pot interessar…

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *