Successos

Demanen milions d’euros al Clínic per alliberar les dades robades

L'hospital preveu recuperar la normalitat abans de dimarts després de no poder atendre milers de pacients aquests dies

Mar Laborda
  • març 11, 2023
  • 3 min read
Demanen milions d’euros al Clínic per alliberar les dades robades

Els autors del ciberatac a l’Hospital Clínic demanen 4,5 milions de dòlars per alliberar i no publicar les dades segrestades. Així ho ha explicat el secretari de Telecomunicacions, Sergi Marcén, en roda de premsa, en què ha reiterat que no han negociat, ni ho faran, amb els autors. L’empresa dedicada al cibercrim Ransom House hauria robat 4 terabytes de dades, que ara com ara, el Govern desconeix de quin tipus són. Els Mossos reconeixen que la probabilitat que les dades es filtrin és alta i els responsables de ciberseguretat de Catalunya demanen als ciutadans que no en facilitin si reben missatges sospitosos. L’hospital preveu recuperar la normalitat dimarts com a molt tard després d’una setmana en què no ha pogut atendre milers de pacients.

El Govern ha reiterat que no pagarà «ni un cèntim» del rescat que demanen els delinqüents que van llançar un ciberatac aquest diumenge a l’Hospital Clínic de Barcelona, que es va veure obligat a ajornar un gran volum d’activitat, com operacions i visites, si bé ha pogut mantenir les urgències i les hospitalitzacions.

 

En una roda de premsa aquest divendres per fer balanç de la situació, el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital del Govern, Sergi Marcén, ha exposat que els cibercriminals s’han posat en contacte i els han enviat una prova de vida, una imatge de l’arbre del directori principal.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Els responsables de l’atac també els han indicat que han pogut accedir a 4 terabytes de dades, ha explicat Marcén, que ha deixat clar que no han negociat «cap pagament» amb els cibercriminals i que no ho pensen fer.

 

Els responsables de ciberseguretat de Catalunya han exposat que ara com ara no saben quines són les dades concretes que han robat els ciberdelinqüents i que estan treballant sobre «diferents hipòtesis». Això sí, han confirmat que cap dada estructural del Departament de Salut ni de la històrica clínica compartida ha estat atacada.

També han assegurat que l’hospital tenia una capacitat de protecció davant d’eventuals atacs «molt elevada» i que disposava de «mesures eficaces», algunes de les quals estan permetent la ràpida recuperació dels sistemes. Els seus responsables estan analitzant cada còpia de seguretat per comprovar que sigui segura abans de pujar-la al sistema.

Mar Laborda
Sobre l'Autor

Mar Laborda

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *