Milers de metges tornen a sortir al carrer en el segon dia de vaga

Desenes de treballadors de la sanitat pública s’han concentrat aquest dijous al migdia davant dels serveis territorials de Salut a Lleida per reclamar millores laborals, tant econòmiques com assistencials. «Hi ha dèficit de professionals i no tenim un temps de visites adequat», diu Neus Pociello, pediatra de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, que tampoc entén per què costa tant arribar a un acord. Pociello recorda a directius i polítics responsables de millorar la situació que “ells també són pacients”. La concentració ha estat encapçalada per una pancarta on s’hi podia llegir ‘Personal sanitari en vaga. Condicions dignes per a totes les categories’.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Alguns dels concentrats duien també cartells reclamant el ‘Dret a l’avortament efectiu’ o recordant que les sanitàries estan ‘esgotades‘. Durant l’acte de protesta també s’han sentit crits de ‘Sanitat, pública i de qualitat’ o ‘Fora els empresaris dels centres sanitaris’. Neus Pociello ha recordat que el dèficit tan important de professionals que hi ha a Lleida, no només a l’Arnau sinó també als Centres d’Atenció Primària es deu al fet que molts professionals es formen a Lleida, però després marxen a altres comunitats autònomes –sobretot a l’Aragó per la proximitat- i també a altres països com Anglaterra o Portugal on les condicions són millors.

 

«Aquesta fuga implica molta més feina per als que es queden, que afecta la qualitat, al temps de les visites o a les guàrdies», recorda, i considera que «una millora de les condicions laborals podria ser un atractiu per retenir professionals al territori». Sergi Bertan, celador de l’Arnau i membre de la CGT diu que «han perdut la por» i creu que només sortint al carrer, tant professionals com ciutadans, aconseguiran millorar les seves condicions laborals i obtenir més recursos per donar «un bon servei i una bona qualitat assistencial a la ciutadania».

Els metges han tornat a ocupar els carrers aquest dijous en el segon dia de vaga convocada per Metges de Catalunya. Després de la manifestació d’aquest dimecres, que va congregar 9.300 facultatius, unes 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han congregat a les 10 hores a la plaça Sant Jaume i s’han dirigit cap al Parlament per denunciar el «dèficit de professionals», que genera una gran sobrecàrrega assistencial. Els manifestants han baixat per Via Laietana i han començat a onejar les seves bates blanques quan han arribat davant de la cambra catalana, on han demanat als polítics que «donin la cara».