Mig miler de peixos morts al canal Segarra-Garrigues

L’entitat ecologista Ipcena ha fet públic un incident alarmant al canal Segarra-Garrigues, on s’estima que entre 400 i 500 peixos morts. La situació ha estat qualificada com una «massacre» i assenyalada com una «acció irresponsable per part del canal». Segons Ipcena, a l’hora de tancar el pas de l’aigua en un tram específic, no s’han pres les mesures necessàries per retirar les espècies presents a la infraestructura hidràulica, deixant-les atrapades sense aigua.

L’organització ecologista ja ha informat els Agents Rurals sobre els fets i ha presentat una denúncia al Departament d’Acció Climàtica, considerant que aquesta situació constitueix un maltractament greu de la fauna. Joan Vázquez, portaveu de l’Ipcena, ha instat el Segarra-Garrigues a establir un servei de vigilància ambiental per prevenir incidents similars en el futur.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El segment afectat, localitzat al pla de Falliver a les Borges Blanques, presenta una imatge amb desenes de peixos morts, la majoria en estat de descomposició, mentre uns pocs lluiten per sobreviure en les restes d’aigua després del buidament del canal. Ipcena ha identificat exemplars de carpa, bagra o madrilla, tot i que asseguren que seria necessari realitzar un estudi per confirmar les espècies presents.

Segons l’organització ecologista, aquesta situació podria haver-se evitat si, en el moment de tancar el canal, s’hagués realitzat «el control i la retirada de peixos», permetent l’alliberació de les espècies autòctones en altres àrees aquàtiques. No obstant això, denuncien que els responsables del canal van actuar amb «despreocupació i falta de respecte».

En resposta a aquest incident, Ipcena exigeix al canal la implementació d’un servei de vigilància ambiental eficaç que actuï ràpidament per prevenir la mort de peixos i altres animals atrapats, especialment durant els buidaments del canal i en zones amb comportes on molts animals poden quedar-se atrapats.

Malgrat aquest incident, aquest és el primer cop que Ipcena denuncia la mort d’animals atrapats al Segarra-Garrigues. En contrast, l’organització ha interposat repetides denúncies pel canal d’Urgell, principalment per la mort de mamífers i aus rapinyaires atrapats a l’aigua. D’altra banda, la Comunitat General de Regants del canal Segarra-Garrigues ha negat qualsevol vinculació amb el tancament del canal en aquest punt, atribuint la decisió a ACUAES, la gestora estatal actual. Tot i això, es preveu que, a partir de l’1 de febrer de l’any vinent, la Generalitat assumeixi la gestió del canal.