Mig miler de persones donen suport a Ramaderia Pifarré de Lleida en una nova jornada reivindicativa

Mig miler de persones donen suport a Ramaderia Pifarr̩ de Lleida en una nova jornada reivindicativa| ACN РFotografia: Ramaderia Pifarr̩

 

Mig miler de persones s’han sumat a la nova jornada festiva i reivindicativa que ha organitzat aquest dissabte la Ramaderia Pifarré. Una nova acció oberta a la ciutadania per denunciar el bloqueig que pateix l’explotació des del passat mes de setembre, després que una sentència els donés la raó en primera instància

Els tallers rurals oberts a la ciutadania han estat molt vinculats a la sega del panís, una tasca que precisament no han pogut portar a terme per la negativa del veí a autoritzar el pas d’una màquina recol·lectora. L’acte també ha tingut un caire solidari ja que l’entrada simbòlica als actes s’ha fet amb l’aportació de menjar per al Banc dels Aliments.
 
Els tallers, que han batejat com a ‘Horta Vintage’, els han organitzat la ramaderia Pifarré amb la col·laboració de l’entitat El Xop, els sindicats agraris ASAJA i UP, el Banc d’Aliments, la Federació d’Associacions de veïns de Lleida, la Coral Maristes, l’Agrupament Escolta Garbí i les associacions de veïns Partida Caparrella i Camí de la Mariola.
 
La jornada ha començat a les quatre de la tarda amb una exhibició de falconeria. A continuació s’ha fet la sega del panís manual amb la falç i les panotxes s’han desgranat amb eines i màquines antigues. Amb una altra màquina restaurada s’ha fet farina i els més petits han alimentat els vedells de la granja. La jornada ha inclòs també un laberint de panís i una cantada popular de la cançó de l’Estaca davant del camí centenari tallat.
 
El portaveu de la família, Joan Pifarré, s’ha mostrat molt satisfet de la resposta. Ha recordat que la jornada d’aquest dissabte té un triple objectiu: un de solidari per la recollida d’aliments; recuperar i posar en valor les artesanes i tradicionals feines de pagès de l’Horta lleidatana; i sobretot tornar a reclamar una solució que permeti a la granja recuperar la normalitat. “Volem que es respectin els usos agraris i els passos que sempre hi ha hagut a l’Horta. No perquè vinguin altres de fora i facin servir lleis ens han de tallar el camí, s’ha de respectar el treball de la gent del camp”, ha insistit.
 
A més, Pifarré ha tornat a reclamar a les administracions que vagin de la mà, “ja que hem vist que estan molt polititzades i no hi ha l’avinença necessària per asseure’s i intentar trobar una solució”. Durant aquests mesos hi ha hagut diversos intents de mediació per part de l’equip de govern de la Paeria, dels grups municipals, del Departament d’Agricultura i d’altres persones a nivell particular, però han acabat sense èxit.
 
Litigi als jutjats
El primer judici sobre aquest litigi el va guanyar la família Plaza, propietària de la finca per on passa el camí. La sentència inicial del jutjat de primera instància número 3 de Lleida (d’octubre del 2014) els va donar la raó en reconèixer que no hi ha servitud de pas. No obstant això, la sentència està recorreguda a l’Audiència Provincial i el pròxim 17 de febrer es farà una nova vista d’apel·lació. 
 
Mentrestant, aquest setmana hi ha hagut un nou capítol judicial. Els propietaris de la finca contigua a la ramaderia Pifarré van declarar dijous al jutjat d’instrucció número 1 de Lleida com a investigats per via penal per un presumpte delicte de ‘realització arbitrària del propi dret’ i de coaccions. La denúncia la van presentar els propietaris de la granja però també s’hi ha sumat la Fiscalia. Es tracta de determinar si la família Plaza va cometre algun delicte quan va tancar el camí instal·lant una porta i blocs de formigó sense haver sol·licitat al jutge l’execució provisional de la sentència que els donava la raó en primera instància. Mentre que els Pifarré asseguren que “es van prendre la justícia pel seu compte”, els veïns asseguren que l’actuació va ser legal i amb la llicència d’obres de l’Ajuntament que els autoritzava
 
El bloqueig del camí des del passat 10 de setembre ha anat complicant les coses a Ramaderia Pifarré fins al punt que ara ja es troben, asseguren, en una situació “insostenible”. El fet de tenir tallat l’accés que passa per la finca veïna impedeix que els camions puguin arribar fins a la granja. Això implica que els propietaris han de proveir-se de pinso fent viatges amb carros i tractors per un camí alternatiu. D’altra banda, la setmana passada van haver de traslladar en camionetes 80 vedells des de la ramaderia fins als tràilers que els havien de dur a l’escorxador. També és un problema important si es mor algun animal, ja que els camions que els han de retirar tampoc poden accedir a l’explotació.