Mig centenar d’estudiants es manifesten a Lleida en defensa d’una educació pública

Mig centenar d'estudiants s'han manifestat aquest dijous al migdia pels carrers de Lleida en defensa d'una educació pública, equitativa i de qualitat i per exigir que s'atenguin les demandes recollides en el Compromís contra la crisi educativa. La protesta, convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), s'emmarca en la jornada de vaga del 13-M a secundària i a les universitats catalanes.

 

La mobilització encapçalada amb una pancarta amb el lema 'Defensem la pública' ha sortit de la plaça Víctor Siurana i, després de passar pels serveis territorials d'Educació i la delegació del Govern a Lleida, ha tornat cap al Rectorat de la Universitat de Lleida, on ha acabat amb la lectura d'un manifest. La manifestació ha arrencat poc abans de dos quarts d'una del migdia de la plaça Víctor Siurana i ha recorregut diversos carrers del centre de la capital del Segrià per tornar de nou al Rectorat.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

Mig centenar d’estudiants es manifesten a Lleida en defensa d’una educació pública

Mig centenar d'estudiants es manifesten a Lleida en defensa d'una educació pública | LleidaDiari.cat

 

Durant la marxa, els manifestants s'han aturat davant dels serveis territorials d'Educació i de la delegació del Govern a Lleida i han proferit consignes com ara «l'educació no és un negoci», «educació, pública i de qualitat», «rectors, últim avís, signeu el Compromís» o «absolució, pública a judici», entre altres.

 

Universitats públiques catalanes

Una de les principals reivindicacions dels estudiants és exigir als rectors de les universitats públiques catalanes que subscriguin el Compromís contra la crisi educativa, i al futur Govern que inclogui les demandes que recull aquest document en l'agenda política. El Compromís demana l'equiparació de preus de grau i màster i de graus, les pràctiques remunerades, blindar el català a les aules, revisió dels plans docents en perspectiva de gènere i protocols efectius, i un posicionament clar per l'absolució de les companyes encausades per defensar la universitat pública.

 

Així mateix, des del SEPC reclamen un sistema educatiu 100% públic i que no es destinin diners públics a la concertada; augmentar el finançament per garantir la qualitat educativa i acabar amb les desigualtats entre centres; l'aplicació «real» de la immersió lingüística, i protocols efectius i educació sexo-afectiva a tots els centres educatius, segons han assenyalat des del sindicat estudiantil.