Categories: Comarques

Confirmat: La mida de les pedres de la pedregada del 19 d’abril és excepcional

Si bé les pedregades són part del clima del pla de Lleida durant la primavera i l’estiu, un informe de l’Associació de Defensa Vegetal (ADV) de les Terres de Ponent conclou que la mida de les pedres de la tempesta del 19 d’abril, de més de 2 centímetres, és excepcional. Així ho ha constatat l’entitat després d’analitzar més de 50 granímetres, un suport que registra les pedres durant una pedregada, i comparar les dades recollides amb les d’altres tempestes dels últims 25 anys. Així mateix, el document posa de manifest la variabilitat interanual de les calamarsades. Experts apunten al canvi climàtic com una de les hipòtesis que explicarien la virulència del fenomen i destaquen la importància d’impulsar estudis concloents.

 TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La xarxa de granímetres de l’ADV Terres de Ponent ha constatat que la pedregada del passat 19 d’abril va ser una de les més destacades dels darrers anys amb pedres de fins a 3 centímetres de diàmetre. Segons l’informe, la pedra va impactar més de 50 granímetres com en altres pedregades del 28 de maig del 2016 (55), l’1 d’agost de 2009 (54), el 20 de juliol del 2018 (54), el 29 d’abril de 2018 (53) o el 2 d’agost de 2010 (51).

A la primera pedregada d’enguany se sumen altres temporals amb calamarsa com el del 26 d’abril i els dies 4, 5, 9, 13, 14 i 19 de maig, també amb afectacions en finques d’arreu de la plana de Lleida, i la recol·lecció de més d’un centenar de granímetres impactats, una xifra “considerable” en comparació amb altres anys. En el que portem de campanya, la pedra ha danyat entre 18.000 i 20.000 hectàrees de cultiu, segons el vicepresident de l’ADV Terres de Ponent, Pere Roqué.

Les dades recollides a l’informe de l’ADV Terres de Ponent durant 25 anys de pedregades també mostren que, pel que fa al mes d’abril, la pedra mai ha superat els 2 centímetres i en el 80% dels registres ha estat inferior a 1 centímetre. El document també analitza altres pedregades com la del 29 d’abril del 2018, amb afectacions al Segrià, les Garrigues i el Pla d’Urgell amb pedres d’una mida d’1 centímetre, i la del 17 d’abril amb danys a l’Urgell, el Pla d’Urgell, les Garrigues i el Segrià amb pedres de fins a 1,5 centímetres. Pel que fa al mes de maig, l’històric destaca 7 pedregades l’any 2008 i 8 al 2018.

Davant aquest escenari, la tècnica de l’Equip de Predicció i Vigilància del Servei Meteorològic de Catalunya Carme Farnell Barqué, ha apuntat que si bé les pedregades són habituals durant els mesos de primavera i estiu, enguany ha estat excepcional la mida de la pedra en la pedregada del mes d’abril. “No sabem si és conseqüència del canvi climàtic. La hipòtesi és que sí, però cal estudiar-ho”, ha dit. En tot cas, Farnell ha apuntat que “s’hauria d’analitzar com poden reaccionar els pagesos davant les situacions de perill”.

La importància d’ampliar la xarxa de granímetres

La xarxa de granímetres a la plana de Lleida és una xarxa única a Catalunya i un referent a nivell europeu. “Fa que tinguem informació objectiva”, ha explicat Farnell. De fet, des de l’ADV Terres de Ponent apunten que les pedregades són fenòmens d’escala molt local amb algunes limitacions per ser detectades mitjançant eines radar i en general, depenen molt de l’observació directa.

En aquest sentit, l’ús de granímetres permet tenir dades reals per realitzar estudis meteorològics i climàtics. La pedra impacta sobre aquest suport, d’una base rectangular que es fixa al sòl a una alçada d’1,5 metres, i s’obtenen diversos paràmetres de manera immediata, com el diàmetre de la pedra i la intensitat amb què ha caigut. Posteriorment, les plaques són analitzades al laboratori de la Universitat de Lleó per obtenir dades com l’energia i la velocitat. Per tal d’agilitzar feina i aconseguir més informació sobre les pedregades, Farnell ha destacat que “es valoraria molt estendre aquesta xarxa arreu del territori“. Per la seva banda, Roqué ha explicat que pels pagesos és una eina que permet disposar de dades i justificar les peritacions de les finques. Actualment la plana de Lleida compta amb més de 170 granímetres repartits a les comarques del Segrià, el Pla d’Urgell, l’Urgell, les Garrigues i una part de la Noguera en una superfície que ocupa més de 250.000 hectàrees de conreu.

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

Mor ofegat un jove en un pantà d’Alcarràs

Un jove de 20 anys ha mort aquest diumenge a la tarda mentre es banyava…

10 hores ago

Ara mateix: Dos carreteres tallades i una població confinada per un incendi a la Noguera

Un incendi forestal iniciat a Oliola, a la Noguera, ja afecta aquest diumenge unes 15…

12 hores ago

Nou incendi a la Segarra, aquest provocat per la sobrecàrrega d’una línia elèctrica

Els Bombers de la Generalitat treballen aquest diumenge a la tarda amb 27 dotacions (18…

13 hores ago

Alerta per fortes tempestes en les pròximes hores en diferents punts de Catalunya

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del pla Inuncat davant la previsió de…

17 hores ago

Món: Els Estats Units bombardegen Iran

Els Estats Units han bombardejat la matinada d'aquest dissabte tres instal·lacions nuclears de l'Iran. El…

22 hores ago

Tranquil·litat a la Segarra: L’incendi ja està controlat

Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat a les 07.30 hores del matí…

23 hores ago