Sense Categoria

Un meteoròleg veu el Pirineu «força sensible» davant l’escalfament del planeta

Avatar
  • febrer 26, 2019
  • 3 min read

Pla general del meteoròleg Alfred Rodríguez Picó durant la seva ponència | LleidaDiari.cat

 

El meteoròleg i director de l'empresa Taiko Meteorologia, Alfred Rodríguez Picó, preveu que els fenòmens meteorològics «severs» seran cada cop més intensos i més freqüents a causa de l'escalfament del planeta. En el marc d'una jornada celebrada a la Seu d'Urgell sobre els efectes que té el canvi climàtic en els boscos i les pastures de muntanya, també ha dit que el Pirineu és un territori «força sensible» a aquesta nova tendència.

 

La sessió ha servit per presentar el projecte 'Life-Clinomics', el qual analitza l'impacte de la meteorologia sobre l'activitat agrícola i ramadera en un moment on, com a conseqüència d'això, s'està detectant «mala repartició de l'aigua» o la proliferació de plagues que estaven «atenuades», segons ha dit el tècnic sindical d'Unió de Pagesos, David Vivet.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Fa un any que nevava a la Seu

Rodríguez Picó ha posat com a exemple dels efectes de l'escalfament global la comparativa del que passava a la Seu d'Urgell, en termes meteorològics, aquest dimarts i el mateix dia d'ara fa un any, quan va nevar d'una forma tan intensa que, en dates de finals del mes de febrer, no s'havia vist a la zona des dels anys 80. En aquest sentit, ha explicat que en els pròxims cinc i deu anys els fenòmens extrems seran més freqüents i més «severs», amb la qual cosa, ha dit, augmentaran els períodes de sequera, al mateix temps que es registraran més episodis de pluges torrencials, ventades i ciclogènesis explosives.

 

El meteoròleg, que ha participat a la Seu d'Urgell en una jornada sobre els efectes del canvi climàtic als boscos i les pastures de muntanya, ha destacat que disposar d'informació sobre el pronòstic del temps que farà en els pròxims anys és el més important a l'hora de poder adaptar aquestes activitats als seus efectes. En aquest sentit, s'ha referit als perjudicis que causen els aiguats als conreus o als episodis de fred intens que s'estan registrant puntualment, encara que la tendència general sigui la d'un augment de les temperatures.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La Seu d'Urgell | Cedida

 

 

L'impacte de la meteorologia en l'activitat agrícola i ramadera

Sobre l'impacte de la meteorologia en l'activitat agrícola i ramadera també han parlat els responsables d'Unió de Pagesos que han participat en la jornada. D'aquesta manera, el tècnic sindical David Vivet, ha dit que s'està detectant que hi ha una «mala repartició de l'aigua» i que l'escalfament global també provoca que els arbres s'assequin i obre la porta a l'aparició de plagues i d'altres malalties que estaven «atenuades» perquè els cicles climàtics anteriors eren més estables.

 

Per la seva banda, el responsable nacional del sector Forestal d'Unió de Pagesos, Josep Rius, ha defensat la necessitat d'aplicar mesures de gestió dels boscos. En aquest sentit, considera que el pasturatge és una «oportunitat» per disminuir la càrrega de sotabosc i, per tant, reduir el risc d'incendis. També ha parlat de la possibilitat d'utilitzar la fusta que cal retirar d'aquestes zones per produir energia.

 

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *