El fenomen meteorològic que va fer petar la forta tempesta a Lleida el 21 de juny

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha determinat que un esclafit d'intensitat EF1 (amb cops màxims de vent d'entre 138 i 178 km/h, segons l'escala de Fujita millorada) va afectar el 21 de juny la zona nord del Segrià, que va patir diversos danys. Va afectar una zona de 18 km de llargada i d'una amplada d'entre 5 i 8,5 km , entre els termes municipals de Lleida, d'Almacelles, d'Alguaire i d'Almenar.

 

Així ho ha determinat el SMC a partir del treball de camp dut a terme a la zona afectada i de l'anàlisi de les dades d'estacions meteorològiques automàtiques i de diverses eines de teledetecció. A la vegada, apunta que s'haurien pogut produir altres dos esclafits aquella mateixa tarda, un a la ciutat de Lleida i l'altre al Pallars Jussà.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

El dia 21 de juny a la tarda va arribar a Ponent, des de l'Aragó, una estructura convectiva organitzada que va produir xàfecs d'intensitat moderada i ratxes molt fortes de vent, les quals van causar danys en diversos municipis del Segrià i del Pallars Jussà, segons assenyala el Servei Meteorològic de Catalunya. Aquesta situació va tenir lloc en un context dominat per una depressió estacionària al nord-oest de la península Ibèrica.

Imatge d'una avioneta caiguda a Alguaire

El Servei Meteorològic de Catalunya assenyala que un esclafit va afectar la nord del Segrià el 21 de juny | LleidaDiari.cat

 

La formació d'una estructura convectiva organitzada al sud de l'Aragó

El SMC assenyala que l'augment del gradient vertical de temperatura, l'enfortiment del vent a nivells alts i l'advecció humida a nivells baixos per la vall de l'Ebre, que hi va haver el dia 21 de juny, van afavorir la formació d'una estructura convectiva organitzada al sud de l'Aragó. Aquesta es va anar desplaçant amb celeritat en direcció nord-est fins a entrar a Catalunya per la comarca del Segrià, on la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del SMC va registrar ratxes molt fortes de vent a Alguaire (de fins a 130,6 km/h) on es van produir els danys materials més notables.

 

Arran d'aquella situació, el Servei Meteorològic de Catalunya ha dut a terme un treball de camp al nord del Segrià amb l'objectiu de conèixer quin fenomen meteorològic havia provocat els danys, d'estimar-ne la intensitat màxima i d'acotar l'àrea afectada. Com a resultat, ha pogut determinar que entre les 14.57 TU i les 15.09 TU del 21 de juny es va produir un esclafit d'intensitat EF1 entre els termes municipals de Lleida, d'Almacelles, d'Alguaire i d'Almenar.

 

Independentment, les fortes ratxes de vent enregistrades per la XEMA i la concentració d'incidències en altres dues zones suggereixen la possibilitat que s'haguessin pogut produir dos esclafits més, segons exposen del SMC . Un, a la ciutat de Lleida entorn les 15.00 UTC d'intensitat EF0 (inferior a 138 km/h), i un altre al Pallars Jussà, entre els municipis de Tremp, Talarn i la Conca de Dalt, al voltant de les 15.50 TU, també d'intensitat EF0. Tot i això, l'estudi efectuat no ha permès concloure amb certesa l'ocurrència d'aquest fenomen en aquests altres dos casos.