Un Sant Joan calent pendents del foc, l’alcohol al volant i el terrorisme

Més de 60 control de droga i alcohol a tot Catalunya per Sant Joan.

Més de 60 control de droga i alcohol a tot Catalunya per Sant Joan. | CatalunyaDiari.cat

 

Aquest cap de setmana arriba una de les nits més festives del calendari català, la nit de Sant Joan. Serà calenta en tots els sentits. Si bé les temperatures començaran a baixar després d'aquest pic de calor de dijous i divendres, la temperatura serà de ple estiu a la majoria de comarques del país. Amb calor, sent cap de setmana i que lliga amb el primer dia de vacances de la canalla i els Jocs de Tarragona, el Sant Joan d'aquest any té un plus més de complicació pels Mossos d'Esquadra i els Bombers de la Generalitat.

 

Des de les vuit del vespre de dissabte 23 de juny fins a les 10 del matí del diumenge 24 els Mossos d'Esquadra desplegaran arreu del país gairebé 3.200 agents, entre les unitats de Trànsit, la més nombrosa, i les unitats de seguretat ciutadana i ordre públic. A més de controlar la venda de petards i les mesures de seguretat dels espais on es desenvoluparan les revetlles, la policia catalana treballa en dues línies molt clares: evitar accidents de trànsit per culpa del consum d'alcohol i drogues i també evitar situacions de risc relacionades amb el terrorisme gihadista.

 

El conseller Buch i la consellera Jordà a la seu central de Bombers, a Cerdanyola.

El conseller Buch i la consellera Jordà a la seu central de Bombers, a Cerdanyola. | CatalunyaDiari.cat

 

Cal recordar que Catalunya, com la resta de l'Estat espanyol, està en nivell 4 sobre 5 pel que fa a l'amenaça terrorista. Els operatius habituals d'aquestes dates es veuen condicionats i adaptats a aquesta realitat, sobretot, en punts d'aglomeracions com en grans ciutats i a la zona de platges. En el dispositiu de Sant Joan s'hi sumaran unitats d'ordre públic de l'ARRO i de la BRIMO.

Alta probabilitat de trobar controls d'alcoholèmia

Els Mossos d'Esquadra realitzaran durant la nit de Sant Joan controls d'alcoholèmia i drogues en 68 punts de les carreteres catalanes. Es preveu que aquests controls es facin en les vies d'entrada i sortida de nuclis urbans importants com també en zona de gran concentració de desplaçaments. Pel gran nombre de punts on hi haurà controls, la probabilitat que durant la nit es trobin agents dels Mossos d'Esquadra de Trànsit.

 

Trens i neteja de platges

Els Mossos d'Esquadra també desplegaran unitats per vigilar les zones properes en estacions i vies de tren. L'any 2010 deu persones van morir i catorze més van resultar ferides quan un tren, la nit de Sant Joan, va atropellar un grup de joves que anaven cap a la platja i que travessaven la via a l'estació de Castelldefels Platja.

 

A primera hora del matí, i per deixar les platges llestes pels primers banyistes, l'ARRO dels Mossos d'Esquadra també es desplegarà a la costa de Barcelona per donar seguretat als operaris municipals. La tradicional imatge del matí de Sant Joan que els agents desperten als que se'ls hi ha fet massa curta la nit més curta de l'any i que no ha trobat el moment de marxar cap a casa.

 

Un agent dels Mossos en una platja catalana, un dels més amb més aglomeracions per Sant Joan.

Un agent dels Mossos en una platja catalana, un dels més amb més aglomeracions per Sant Joan. | CatalunyaDiari.cat

 

Més de 800 incendis de vegetació per Sant Joan

Si les dades són similars a les de l'any passat, els Bombers de la Generalitat faran unes 1.300 sortides durant la revetlla de Sant Joan. L'ús de petards i l'encesa de les fogueres disparen els serveis d'una nit normal. L'any 2017 van treballar en 800 incendis de vegetació des de les vuit del vespre del dia 23 fins l'endemà, el dia de Sant Joan. Tot i que aquest tram final de primavera la pluja s'ha deixat veure més, tota prevenció és poca per evitar incendis.

 

Els Bombers, tal com s'ha explicat aquest matí des de la central de Cerdanyola, han reforçat els torns amb 170 bombers més per aquest cap de setmana i també s'ha dotat de més personal la sala del 112. Sant Joan i Cap d'Any són les dues nits que aquest servei d'emergències rep més trucades.

 

Trànsit més complicat: cap de setmana, vacances i Tarragona 2018

Es preveu que més de 510.000 cotxes surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona aquest cap de setmana, un nombre més alt que les dades que Trànsit tenia de l'any passat. Es creu que aquest increment és per ser Sant Joan en cap de setmana, per l'inici de la temporada de vacances dels escolars i també pels desplaçaments que pugui genera la celebració, a Tarragona, dels Jocs Mediterranis, que arrenquen aquest divendres.