Sense Categoria

Més de 5,5 milions de catalans, cridats a les urnes

LleidaDiari
  • desembre 20, 2015
  • 3 min read
Més de 5,5 milions de catalans, cridats a les urnes

Més de 5,5 milions de catalans, cridats a les urnes| Text i fotografia: ACN

 

Un total de 5.516.431 electors catalans estan cridats a les urnes aquest diumenge amb motiu de les eleccions generals. La demarcació de Lleida, amb un cens de 313.836 votants, compta amb 320 col·legis electorals i 534 meses.

Del cens total d'electors, 198.848 són catalans residents a l'estranger i podran votar als consolats i oficines consulars on s'hagin habilitat urnes fins a les vuit del vespre. Així ho ha acordat la Junta Electoral Central (JEC) que, excepcionalment, ha decidit ampliar el termini per votar per correu a l'estranger. En total, aquest diumenge es constituiran 8.226 meses electorals, repartides en 2.705 col·legis.
 
En aquestes eleccions el 90% de meses electorals comptaran amb sistemes electrònics que faran més ràpid l'enviament de dades i el recompte de vots. Per aconseguir-ho, s'han repartit més de 21.400 telèfons mòbils intel·ligents als col·legis electorals.
 
S'incrementa la seguretat
Aquesta és la primera jornada electoral que se celebra sota el nivell 4 d'alerta terrorista. Per aquesta raó, el desplegament de seguretat és una mica superior al d'altres comicis. Es mobilitzaran 91.702 agents dels cossos de seguretat a tot l'Estat.
 
Les primeres dades de participació es coneixeran al voltant de dos quarts de tres del migdia. La segona compareixença en què es donaran dades de participació serà a dos quarts de set, una hora i mitja abans que els col·legis tanquin a les 8 del vespre.
 
Els primers resultats a dos quarts d'onze
El govern espanyol preveu tenir dades de l'escrutini a partir de dos quarts d'onze de la nit, quan està prevista la compareixença davant dels mitjans de comunicació de la vicepresidenta del govern, Soraya Saéz de Santamaría, i del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Ho faran al centre de difusió de dades habilitat a Ifema (Madrid) on s'han acreditat 455 periodistes de 83 mitjans diferents per fer el seguiment de la jornada electoral del 20D. Destaca la presència de més mitjans internacionals, 44, que d'estatals, 39.
 
Abans de donar a conèixer els resultats, també hi haurà tres compareixences de la secretària d'Estat de Comunicació, Carmen Martínez Castro, i del sotssecretari d'Interior, Luis Aguilera, per informar de la constitució dels prop de 23.000 col·legis electorals i de la participació. La primera serà a dos quarts d'onze del matí, mitja hora després que s'hagin obert els col·legis electorals de les Illes Canàries; la segona a dos quarts de tres del migdia amb dades de participació fins a les dues del migdia; i la tercera a dos quarts de set de la tarda amb dades de participació fins a les sis de la tarda.
 
Per la jornada electoral del 20-D, on s'escolliran 350 diputats i 208 senadors, també hi ha un dispositiu de seguretat amb més de 91.700 agents de les forces de seguretat.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *