Menys consum energètic a Lleida gràcies a les TIC

Menys consum energètic a Lleida gràcies a les TIC| Redacció – Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

La ciutat de Lleida ha estat escollida per la Comissió Europea, conjuntament amb 10 ciutats més, per dur a terme el projecte Smartspaces, que consisteix en implementar mesures destinades a reduir els consums energètics dels equipaments municipals gràcies a l’ús de les tecnologies de la informació.

La primera tinent d’alcalde, Marta Camps, acompanyada del regidor de Medi Ambient, Josep Barberà, ha presentat aquest dimarts la Setmana de l’Energia Sostenible que s’està celebrant a Lleida des d’aquest passat diumenge fins al 24 de juny.La Setmana de l’Energia Sostenible, una iniciativa de la Comissió Europea, va tenir lloc per primera vegada l’any 2006. Avui en dia, està organitzat per l'Agència Executiva de Competitivitat i Innovació, en estreta cooperació amb la Comissió Europea, Direcció General d'Energia. Té com a objectius presentar les activitats dedicades a l'eficiència energètica i les energies renovables, difondre les millors pràctiques, inspirar noves idees i construir aliances per ajudar a satisfer les necessitats energètiques de la UE i els objectius climàtics.
 
El regidor de Medi Ambient, Josep Barberà, ha explicat que en el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible 2012, l’Agència de l’Energia de Lleida organitza visites a instal·lacions d’energies renovables (fotovoltaica del Camp d’Esports i calderes de biomassa Gimnàs Trèvol) i una conferència el proper 21 de juny al col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida sobre estalvi en l’enllumenat públic i autoconsum fotovoltaic domèstic. També es durà a terme la campanya 'Aprèn a comptar energia', una iniciativa de l'ICAEN amb la col·laboració de l'Agència de l'Energia de Lleida, i del Gremi d'Instal·ladors. Els objectius són que la ciutadania conegui quin és el seu consum d'energia i aprengui a fer un ús més responsable d'aquesta. Se cedirà a les famílies interessades durant un mes comptadors energètics que permetran saber el consum en temps real, diari, setmanal i mensual, expressat en euros, KWh o CO2.
 
Projecte Smartspaces
Camps ha destacat que Lleida ha estat escollida conjuntament amb 10 ciutats més dins de la convocatòria CIP-ICT PSP Call 5 de la Comissió Europea per dur a terme el projecte Smartspaces. El projecte consisteix en implementar mesures destinades a reduir els consums energètics dels equipaments municipals gràcies a l’ús de les tecnologies de la informació (TIC) que han de permetre millores en la gestió eficient dels equips dels edificis, i de la conscienciació dels usuaris. Les 11 ciutats/pilots que hi participen agrupen 550 edificis de 8 països entre ells Anglaterra, França, Alemanya, Itàlia, Espanya, Holanda, Turquia i Sèrbia. Aquests edificis són utilitzats per 20.0000 usuaris/any i al voltant de 6.000.000 visitants/any. En el cas de Lleida els edificis escollits són: l’edifici Sant Francesc, els pavellons esportius de Barris Nord, Cappont i Pardinyes i 18 equipaments de diferents municipis lleidatans, pendents de concretar.
 
Quant a les tecnologies que s’utilitzaran en el projecte Smartspaces, s’estudiarà la viabilitat de dotar als equipaments de sistemes que permetin limitar la temperatura dels aparells de climatització perquè no operin a temperatures per damunt de les que es consideren com eficients al hivern (21ºC) i a l’estiu (26ºC); sensors de temperatura en diferents espais dels equipaments que permeten actuar en base a les temperatures de consigna, que paren la climatització quan s’obre una finestra; sensors de moviment i il·luminació en els diferents espais que permeten detectar els espais en que no es troba ningú, o aquells que estan excessivament il·luminats; desconnexió d’aparells i llums en horaris en els que el edifici es troba buit; racionalització de l’ús dels equips de climatització i il·luminació en els horaris que treballen el serveis de neteja; monitoritzar el consum instantani i històric de l’edifici que permeti conèixer com i on s’utilitza l’energia i establir límits de consum, entre altres.
 
Dins del projecte es diferencien tres tipologies d’usuaris: gestors energètics del equipaments, personal que hi treballa i usuaris dels serveis. El projecte, que té un pressupost de 91.000 euros i compta amb una subvenció europea del 50%, ha començat a aquest mes de gener amb la instal·lació d’equips de mesura intel·ligents als edificis municipals de la ciutat i tindrà una durada de 36 mesos.
 
El paper principal de l’Agència de l’Energia de Lleida consisteix en fer les gestions necessàries amb els diferents responsables dels equipaments per tal de donar compliment a les necessitats i requeriments tècnics per assolir els objectius marcats d’eficiència i estalvi energètic: seguiment dels consums d’energia de manera centralitzada i informatitzada; dades d’utilització de l’edifici, com horaris d’ocupació, distribució d’usos al llarg del dia; establir sistemes de comunicació amb els diferents tipologies d’usuaris, etc. En el pla pilot hi participen l’Agència de l’Energia de Lleida i les empreses Gassó i CIMNE com a socis tecnològics.