Alcazarquivir, el poble marroquí d’on provenen el 30% dels MENA de Catalunya

El 30% de menors migrants no acompanyats que resideixen a Catalunya provenen d’Alcazarquivir

El 30% de menors migrants no acompanyats que resideixen a Catalunya provenen d’Alcazarquivir | Catalunya Diari 

 

Una ciutat del Marroc genera gran preocupació a la Generalitat. El 30% de menors migrants no acompanyats que resideixen a Catalunya provenen d’Alcazarquivir, una població que actualment està vivint un gran èxode d’adolescents, ja que les seves famílies veuen Europa com una solució perquè puguin estudiar i tenir una vida millor.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

La majoria de MENA són d’una mateixa ciutat marroquina

Alcazarquivir és una ciutat localitzada en la zona de Marroc més propera a l’estret de Gibraltar, amb una població d’uns 126.000 habitants, fa temps era pròspera. Segons explica un veí a ‘El Periódico’, la ciutat era coneguda per ser la porta d’entrada dels productes de contraban a la resta del país: «Veníem productes de Ceuta que pels del sud eren impossibles d’aconseguir». Tanmateix, tot i que el mercat encara existeix, ara han decaigut els luxes de Ceuta.

 

Hi ha una clara diferencia entre el centre de la ciutat y els barris més allunyats. En aquests l’asfalt de les carreteres desapareix, deixant pas a la pols i, en lloc de cotxes, hi ha cavalls. A més a més, no s’observa cap adolescent, només nens molt petits que ajuden els pares a les parades del mercat.

 

En preguntar a una altra veïna, aquesta es mostra orgullosa en dir que el jovent està «a Espanya» i explica: «Els meus fills estan en un centre de Lleida», amb només 14 i 16 anys, després d’haver arribat a Catalunya fa un any amb pastera: «S’ha complert la voluntat de Déu. Almenys podran estudiar i tindran un treball digne».

 

«Europa necessita els nostres joves, no?»

Un altre veí afirma el mateix, a la zona només hi ha camps per cultivar, cap fàbrica, la gent no té diners i per aquesta raó no hi ha adolescents a la ciutat: «Els pares envien els seus fills perquè volen que tinguin vides com la teva, no com la meva». Tot i que l’home va estudiar física y química a la universitat, però és cambrer, explica 'El Periódico'.

 

En aparèixer tres adolescents, demanen: «Porta’ns a Espanya», mentre ensenyen les fotografies d’Instagram dels seus amics que ja estan en el país veí, tenint vides d’èxit, gaudint de la piscina i vestint amb roba de marca: «Ells allà ho tenen tot, i nosaltres aquí, sense res». Fins i tot estarien disposats a fer el perillós trajecte en pastera: «Tenim el cor de ferro». Mentre els adults no els desanimen: «És el seu somni, no podem lluitar contra això» i expliquen: «Europa és una societat envellida, necessita gent jove que vagi a treballar, els va bé que els enviem els nostres joves, no?».

 

També et pot interessar…