Membres de la JARC i Asaja es mobilitzen per entregar un manifest a la ministra d’Agricultura durant l’inici de la Fira

Membres de la JARC i Asaja es mobilitzen per entregar un manifest a la ministra d’Agricultura durant l’inici de la Fira| Text i fotografia: ACN

 

Més d'un centenar de pagesos i un ampli dispositiu policial de Mossos d'Esquadra han topat aquest dijous al matí a les portes de la Fira de Sant Miquel de Lleida i s'han viscut moments de tensió quan han volgut traspassar el cordó policial per accedir al recinte firal. 
Els pagesos, convocats pels sindicats JARC i Asaja, volien entrar per donar a la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, un manifest on es reivindiquen preus justos per al sector de la fruita dolça i han acabat forcejant amb els agents antidisturbis i també han llençat consignes en contra la policia i l'Administració. Una vegada finalitzats els parlaments de la inauguració, Tejerina ha rebut a quatre representants dels pagesos.
 
Els pagesos han arribat amb una cinquantena de tractors pels volts de les onze del matí per l'avinguda de les Garrigues de Lleida. S'han desplaçat des de pobles del Baix Segre i el Segrià en general amb pancartes reivindicatives demanant preus justos al camp i fent sonar molts clàxons. Molts d'ells eren pagesos joves que han cridat consignes demanant la dimissió de la ministra Tejerina.
 

Després de deixar els tractors aparcats i col·lapsant la via pública han accedit als Camps Elisis amb una pancarta fins que han topat amb l'ampli cordó policial que no els ha deixat accedir al recinte firal. Després d'uns moments de tensió amb forcejaments i molts insults per part dels pagesos, el responsable de la fruita dolça de JARC, David Borda, ha interferit per calmar els ànims dels pagesos i ha demanat que esperessin per si un petit comitè podia entregar a la ministra el manifest.
 
Preus per sota de cost
Finalment, una vegada han acabat els discursos inaugurals de la 61a edició de la Fira de Sant Miquel, la ministra s'ha dirigit al petit comitè de pagesos que li han fet entrega del manifest. Antoni Moliné, un dels joves pagesos que s'ha pogut dirigir a la ministra ha remarcat que porten 3 anys amb preus per sota del cost de producció de la fruita i que molts pagesos han hagut ''d'abandonar les terres''. Per Moliné, això suposa que el sector està treballant d'una manera ''indigna'' i ha lamentat que aquesta circumstància afecti amb especial incidència al col·lectiu de pagesos joves ja que ''els grans ja tenen la carrera feta i som nosaltres els quins hem de tirar endavant''.
 
Segons els pagesos les collites dels darrers anys han estat molt bones, amb importants volums de producció, però el problema són les grans distribuïdores que acorden els preus i acaben repercutint negativament amb el sector. 
 
De la seva part, la ministra Tejerina ha assegurat que l'executiu espanyol treballa per millorar els preus de la fruita des que va esclatar el veto rus l'estiu passat. En aquest sentit, ha destacat que al juliol van aconseguir una ''prorroga'' de les mesures compensatòries facilitades per la Unió Europea així com també la retirada per a beneficència de prop de 40.000 tones per ''equilibrar el mercat''. Els pagesos però, consideren que aquesta retirada no ha servit per reactivar els preus, que qualifiquen de ''ruïnosos''.