Mariano Rajoy: «El Govern que sorgeixi haurà d’estar sotmès a l’imperi de la llei»

El president del govern espanyol Mariano Rajoy | Cedida

 

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha exposat el dia després de les eleccions catalanes, que «el Govern que sorgeixi haurà d'estar sotmès a l'imperi de la llei», fent referència a la recent declaració de la República per part del Govern català.

 

En una jornada que va celebrar que es realitzés amb «normalitat i tranquil·litat», l'executiu espanyol va voler felicitar a Inés Arrimadas pels resultats obtinguts, encara que va lamentar que els mateixos no fossin suficients per aconseguir «el canvi» que es pensava obtenir des de l'administració central.

 

 

L'independentisme, en caiguda

Per Mariano Rajoy, els resultats d'aquestes eleccions van representar una mostra que els independentistes «han anat perdent suport». En aquest sentit, ha felicitat la «Catalunya plural» que, segons ell, sorgeix d'aquestes votacions, la qual considera que «cal cuidar» per no causar noves divisions i polèmiques, com les que s'han viscut en els últims mesos.

 

En aquest sentit, ha reconegut que, des de l'administració estatal, es farà «l'esforç» per mantenir «diàleg amb el Govern que surti a Catalunya». No obstant això, ha exigit que aquest sempre s'ha d'instal·lar dins del compliment de «la llei», ja que, en cas contrari, les negociacions entre ambdues parts seran inviables. «Els partits polítics catalans han d'oferir les opcions de governabilitat», ha afegit.

Respecte total a la Constitució

Mariano Rajoy també ha estat qüestionat sobre la seva posició a acceptar una reforma de la Constitució. Sobre això, ha assegurat que el resultat de les eleccions no li ha provocat cap modificació en la seva mentalitat sobre si s'han d'acceptar aquests canvis. «Hi ha d'haver uns objectius clars», ha indicat, els quals inclouran que no es permeti «suprimir la sobirania nacional».

 

A més, ha tornat a insistir que no consentirà que cap figura, ni de dins ni de fora de la política, passi per sobre de «la Constitució espanyola», com tampoc permetria que qualsevol persona no respectés «l'Estatut de Catalunya».