La mare de la Nadia diu que el seu home era qui «s’encarregava de tot»

Imatge dels pares de la Nadia, asseguts al banc dels acusats a l'Audiència de Lleida

Imatge dels pares de la Nadia, asseguts al banc dels acusats a l'Audiència de Lleida | LleidaDiari.cat

 

Margarita Garau, mare de Nadia, acusada al costat del seu marit Fernando Blanco d'un delicte d'estafa per quedar-se suposadament un 1,1 milions d'euros en donatius fent veure que els fons eren per tractar la seva filla Nadia d'una malaltia rara, ha assegurat que era el seu marit el qual «s'encarregava de tot». No obstant això, Garau ha asseverat que «ni Fernando ni jo enganyem, ni hem utilitzat a la nostra filla». La mare de Nadia ha explicat que es va crear l'associació per trobar una cura per a la seva filla i, al seu torn, poder ajudar a altres nens amb malalties rares. En relació als tractaments que va rebre Nadia, Garau ha confessat no haver acompanyat mai a la seva filla a cap d'ells perquè, a part de «tenir pànic a volar», és molt «aprensiva».

 

Preguntada per si va veure en el seu moment les puncions al clatell de Nadia, tal com ha explicat Fernando Blanco durant la seva intervenció, Garau ha dit que «mai li vaig apartar els cabells per veure'ls perquè confiava en el que m'havia comentat el meu marit». D'altra banda, Garau ha assegurat que «jo mai he dit que la meva filla no hagués estat a Houston», tot i això, ha confessat que la menor no disposava de passaport. Pel que fa al maneig econòmic de l'Associació Nadia Nerea per a la Tricotiodistrofia i Malalties Rares de Balears, tot i ser la tresorera, Garau ha manifestat que desconeixia l'estat de comptes i que, ni tan sols, tenia targeta de crèdit per poder treure diners.

 

La Nadia «està boja pel seu pare»

Finalment, Garau ha explicat que veu a la nena cada cap de setmana i que «està boja pel seu pare, pregunta molt per ell». «Nosaltres som la seva vida i ella és la nostra, ha d'estar amb nosaltres», ha sentenciat. A primera hora del matí ha declarat el pare de Nadia, Fernando Blanco, que ha assegurat que la nena corre encara un «risc imminent de mort». Blanco ha afirmat igualment que abans de crear la fundació amb la qual suposadament van cometre el frau, ell mateix havia sufragat diversos tractaments i operacions, als quals Nadia hauria estat sotmesa a hospitals tant nacionals com internacionals, per intentar millorar la seva qualitat de vida.

 

Abans de fundar l'associació, ha explicat Blanco, van poder anar pagant les despeses dels tractaments de Nadia, que ha assegurat que van arribar a ascendir a 660.000 euros, perquè ell «tenia diners estalviats». Quant a com havia aconseguit aquests estalvis, ha afirmat que es dedicava professionalment a una botiga de vins que regentava a Fígols i Alinyà (Lleida) i que, a més, impartia conferències de motivació per les quals arribava a cobrar «fins a 8.000 euros».

  

Finalment, van decidir crear l'Associació Nadia Nerea per a la Tricotiodistrofia i Malalties Rares de Balears perquè Nadia pogués ser tractada i operada per «altres metges», ja que en la seva opinió en la sanitat pública desconeixien com abordar la malaltia rara de la nena.

 

 

El pare de la Nadia no recorda l'import que van guanyar amb l'associació

A partir de llavors, Blanco ha reconegut haver dut a terme campanyes de recaptació de fons i entrevistes en mitjans de comunicació per donar a conèixer el cas de la seva filla. El pare de Nadia ha dit no recordar l'import total que es va arribar a recaptar amb l'associació però que, en tot cas, el van gastar en tractar la seva filla en centres fora d'Espanya. S'ha referit després a un dels supòsits tractaments que va rebre Nadia a París i ha explicat que a través d'una punció al clatell de «els especialistes li extreien gens, els mutaven i els tornaven a introduir al cap d'un mes». D'altra banda, Blanco ha afirmat davant les preguntes del ministeri fiscal que el 2012 es va dur a terme una campanya per recaptar 50.000 euros i poder operar a Nadia a Houston (EUA).

 

El fiscal ha preguntat a Blanco si el gener de 2013, quan s'hauria d'haver dut a terme la intervenció de la menor, ell i la seva dona gaudien d'uns dies de vacances en un hotel de Mallorca. Blanco, davant aquesta pregunta, s'ha limitat a dir que no sabia respondre al respecte, tot i que sí que ha assegurat haver estat a Houston sense concretar data. El pare de Nadia és a la presó prevenció des de la seva detenció per un possible risc de fuga, tot i que Blanco ha manifestat que mai ha tingut la intenció de fer-ho.

 

La Fiscalia demana sis anys de presó per als pares de la Nadia

La Fiscalia demana una condemna de sis anys de presó per a cada un dels dos membres de la parella, als quals el jutge va retirar al desembre de 2016 la custòdia de la menor, en destapar l'estafa que presumptament havien perpetrat a través de l'Associació Nadia Nerea que van crear per recaptar els donatius. El gruix dels diners recollits, sosté la Fiscalia, el van destinar a «el seu propi enriquiment personal, pagant el seu alt nivell de vida i la compra d'articles de luxe», ja que des de l'any 2007 no han tingut cap activitat laboral ni consta que la botiga de vins que van obrir -i les quotes de lloguer es pagaven amb els donatius- generés suficients beneficios. En el registre de l'habitatge dels acusats, els agents van confiscar diners en efectiu i d'una col·lecció de rellotges valorada en 60.000 euros, així com d'altres articles de luxe.

 

A més de la pena de presó, el ministeri públic sol·licita que els acusats siguin condemnats a pagar 9.720 euros de multa i a tornar als donants els diners que van recaptar. Cal destacar que la defensa de Blanco havia demanat que aquest pogués allotjar en un hotel sota custòdia policial durant els dies de celebració del judici. El jutge i president de l'Audiència de Lleida, Joan Segura, ha denegat aquesta petició a l'inici de la sessió d'aquest dimarts. De la mateixa manera, la defensa del matrimoni ha demanat a l'inici del judici la suspensió de les dili-gències prèvies, fet que ha estat rebutjat pel jutge.