La Marató de Donants de Sang arriba amb el repte d’arribar a les 10.000 donacions

La Marató de Donants de Sang de Catalunya arrencarà aquest divendres amb el repte d’arribar a les 10.000 donacions en una setmana. L’esdeveniment s’allargarà fins al divendres 20 de gener sota el lema ‘Donar sang sona bé’. Com cada any, se celebra al gener per remuntar la baixada de donacions durant les festes de Nadal, però enguany fa un èmfasi especial en les necessitats dels pacients oncològics. I és que tres de cada 10 transfusions que es requereixen són per a tractaments de càncer. A més, el Banc de Sang i Teixits espera poder recupera el ritme de nous donants anuals després de la pandèmia, que eren d’uns 30.000 i que amb la crisi sanitària han baixat a uns 20.000, i les xifres totals de donacions prèvies a la covid-19.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Aquesta tendència a la recuperació ja es va notar el 2022, quan es van aconseguir un total de 253.494 donacions, per les 252.832 del 2021. Tot i això, la xifra és encara insuficient per cobrir les 260.000 que es calcula que faran falta enguany. El president del consell d’administració del Banc de Sang i Teixits, Andreu Mas-Colell, ha explicat que amb les donacions del 2022 es van poder cobrir tots els mínims i cap pacient que ho va requerir es va quedar sense sang. Tot i això, l’activitat hospitalària s’ha anat recuperant i per això es necessita també un increment de les donacions.

 

Pel que fa a la baixada del Nadal, habitualment se situa al voltant del 20%. Per això, la Marató busca recuperar el perdut durant aquesta època i enguany s’ha situat la xifra de 10.000 donacions com a repte. Això són més d’un miler per dia, un objectiu “factible”, segons Mas-Colell.

De donant a receptora

Durant la roda de premsa de presentació de la campanya, Marta Gilart ha explicat la seva experiència primer com a donant i més tard com a receptora. Aquesta jove va començar a donar sang als 18 anys seguint una “tradició familiar” però als 22 va ser diagnosticada de càncer de mama i va acabar rebent transfusions durant els tractaments de quimioteràpia. «Quan estàs baixa de defenses i et fiquen una bossa de sang sents vitalitat», ha detallat. Gilar ha animat tothom a fer-se donant perquè «no repercuteix en res» i és regalar vida a altres persones.

 

El mateix missatge han volgut enviar els alcaldes de Barcelona, Ada Colau; Girona, Marta Madrenas; Lleida, Miquel Pueyo; i Tarragona, Pau Ricomà; que han fet una crida a tota la ciutadania a acostar-se a uns dels 60 punts de donació que s’habilitaran durant la marató i fer aquest gest altruista que permet donar vida a qui ho necessita. El punt de partida de la Marató es donarà al Portal de l’Eixample de Barcelona aquest divendres i que funcionarà com a punt de donació també durant tot el dissabte.