Sense Categoria

Manifestació divendres a Lleida en defensa de la pagesia i del món rural

Avatar
  • febrer 12, 2020
  • 5 min read

El sector agrícola es manifestarà divendres a Lleida | LleidaDiari.cat

El sector agrícola es manifestarà divendres a Lleida sota el lema ' Salvem la pagesia, defensem el món rural' per denunciar les dificultats que travessa, havent de vendre els seus productes a preus baixos i, fins i tot, per sota costos de producció com en el cas de la fruita de pinyol.

 

Quatre columnes de tractors es desplaçaran fins a la capital del Segrià on es farà una concentració a la plaça Sant Joan per reclamar a l'Administració mesures que permetin garantir la continuïtat de l'activitat agrària, especialment del sector fructícola. La protesta la convoca la plataforma en Defensa del sector de la Fruita i compta amb el suport d'organitzacions agràries, Afrucat i d'una cinquantena d'alcaldes de municipis lleidatans i de la Franja.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Volen visibilitzar la crisi de preus

La pagesia lleidatana vol visibilitzar la crisi de preus que travessa especialment en el sector de la fruita de pinyol, amb preus que no permeten als productors ni cobrir costos, però també en altres sectors com el de l'oli d'oliva o els cereals. Per això, l'objectiu de la protesta que es durà a terme divendres a Lleida és reclamar a les Administracions l'articulació de diferents mesures de forma urgent en defensa dels fructicultors i de la pagesia en general.

 

Els organitzadors confien poder reunir uns 300 tractors vinguts des de diferents localitats de les comarques de Lleida. Confluiran cap a les 9.30 h davant de l'escultura d'Indíbil i Mandoni i, posteriorment, està prevista una concentració a la plaça Sant Joan. La mobilització unitària, que es presentarà aquest dimecres a Alcarràs (Segrià), compta amb el suport de les organitzacions agràries Unió de Pagesos, JARC i Asaja, de la patronal Afrucat, així com d'una cinquantena d'alcaldes lleidatans i de la Franja de Ponent.

 

UP reclama un ajut d'Estat i altres mesures contra la crisi de la fruita dolça

Unió de Pagesos, una de les organitzacions que s'ha adherit a la protesta, ha denunciat aquest dimarts que el sector fructícola va perdre 50 milions d'euros en la campanya del 2019, que se sumen als 90 milions del 2017. En aquest sentit, el responsable de la fruita dolça d'UP, Francesc Pena, ha lamentat la «manca de voluntat del Ministeri d'Agricultura» a l'hora de trobar solucions per al sector.

 

Unió de Pagesos reclama al Ministeri l'articulació d'un ajut d'Estat per finançar el capital circulant que necessiten els productors de fruita dolça per poder assumir els costos de producció de la pròxima campanya. El sindicat també considera «prioritari» un pla estatal d'arrancada d'unes 10.000 hectàrees de préssec i nectarina, amb l'objectiu de retirar del mercat uns 250 milions de quilos de fruita de pinyol, un 30% de la producció de l'Estat, segons ha exposat Pena.

 

Unió de Pagesos també reclama mesures fiscals per als productors de fruita dolça que permetin compensar l'increment del salari mínim interprofessional. També demana exempcions del pagament de les quotes a la seguretat social durant un any, així com l'exempció en el pagament de l'IBI de les explotacions aquest 2020.

 

La crisi de la fruita dolça és un problema estructural

L'organització agrària considera que la crisi de la fruita dolça és un problema estructural del sector i, per això, també demana que el Ministeri l'elaboració d'un estudi per a la vertebració del sector. Unió de Pagesos també defensa la necessitat que el sector creï consorcis per a la venda i l'exportació de la fruita per tal de poder competir amb la «posició de domini» de la gran distribució i aconseguir així un increment del preu que percep el pagès. A la vegada, insta l'administració a aplicar d'una forma efectiva la Llei de la cadena alimentària i a regular la venda a pèrdues, així com la posició de domini de la gran distribució.

 

En aquest sentit, el sindicat insta el Departament d'Agricultura a tirar endavant l'aprovació d'una Llei de la cadena alimentària de Catalunya abans que es dissolgui el Parlament. El coordinador nacional d'UP, Joan Caball, també ha demanat la celebració d'un nou debat monogràfic al Parlament, en aquest cas un cop ja celebrades les eleccions.

 

Reclamen un increment dels pressupostos

Finalment, Unió de Pagesos ha reclamat un increment dels pressupostos d'Agricultura, tant de l'Estat com de la Generalitat, per poder donar resposta a les necessitats del sector, així com la necessitat de sensibilitzar l'opinió pública a través dels mitjans de comunicació de la importància d'uns preus justos per a la pagesia per la seva contribució a la sostenibilitat del medi, del territori i del paisatge.

 

El sindicat ha reclamat el suport dels diferents partits polítics perquè les reclamacions del sector agrari es puguin acabar implementant. Unió de Pagesos farà arribar aquest dimecres les seves reivindicacions al Ministeri d'Agricultura, en la reunió que representants del sindicat mantindran amb el ministre Luís Planas i altres responsables del ministeri.

 

També et poden interessar…

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *