Maldà és des d’aquest dilluns la capital catalana de l’escultura en pedra

El municipi de Maldà es converteix a partir de dilluns 21 de juny i fins al 27 de juny en la capital catalana de l'escultura en pedra amb l'inici de la primera edició de 'Maldant la pedra' (Festival d'Intervenció Escultòrica i Sociocultural en la Pedra), i amb la voluntat de ser anual. A més a més, aquest festival també neix amb la voluntat de col·locar el municipi dintre el mapa cultural i turístic català.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

Ha estat una iniciativa pionera a Catalunya que vol reivindicar, divulgar i promoure el valor de la pedra com a element patrimonial i artístic. El festival es desenvoluparà al llarg de tota la setmana amb intervencions d'escultors, conferències, exposicions, tallers i activitats centrades en el món de la pedra treballada.

 

Maldà és des d’aquest dilluns la capital catalana de l’escultura en pedra

Nomar Guixé, escultor de pedra | LleidaDiari

 

Jornada inaugural

En aquesta jornada inaugural, 'Maldant la Pedra' compta amb tres activitats destacades: la presència de 5 escultors, Marta Pruna, Kim Schmitz, Nomar Guixé, Noemí Palacios i Nacho Culleré, que ja estan treballant sobre unes pedres situades en el camí de pujada a l'ermita de Sant Joan, d'altra banda, la inauguració de l'exposició 'Dorum', de l'escultora Marta Pruna, i finalment, la conferència titulada 'Camí de vida', a càrrec d'aquesta mateixa artista.

 

L’objectiu principal de 'Maldant la Pedra' és posar en valor la pedra com a element bàsic en l'evolució de la humanitat, des del punt de vista constructiu i artístic. La creació d'escultures al municipi de Maldà, prevista dins del festival, dona continuïtat a la seva presència secular en marges, d'aljubs, cabanes de volta, balmes murades, esteles, cogulles i altres elements patrimonials. D'altra banda, es pretén promoure l'art com a element cultural present als micropobles, com Maldà, amb la finalitat que aquests puguin gaudir també d'un patrimoni i d'una oferta de lleure i cultura. Finalment, el festival generarà itineraris lligats a l'elaboració de pedra pel terme municipal de Maldà.  La intenció és que la iniciativa sigui un referent a Catalunya i un focus d'interès turístic i cultural per a Maldà.

Aquest festival està organitzat per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Maldà i amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de l'Urgell i Romà Infraestructures i Serveis.