La majoria de ràdios musicals hauran de duplicar els minuts de música en català

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va acordar a finals de novembre acabar amb les adaptacions concedides a les ràdios musicals privades sobre la quota del 25% de música en català, fixada a la llei de Política Lingüística. El 2026, les quinze emissores que han gaudit de rebaixes del percentatge hauran d’augmentar la presència de música en català, en la majoria dels casos més que duplicant els minuts que li dediquen actualment (un 12%). De fet, a partir de l’1 de gener de 2025 ja han pactat amb el CAC començar a escurçar la distància que les separa de la quota del 25%. Entre aquestes ràdios, n’hi ha cinc que han estat beneficiàries de la subvenció estructural per emetre en català almenys els anys 2022 i 2023.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El CAC ha concedit des del 2004 adaptacions específiques a diverses emissores de ràdio privades que rebaixen el percentatge obligatori de música en català (25%), atenent les sol·licituds de les mateixes emissores. Però l’ens que des del 2022 presideix Xevi Xirgo va decidir posar en pausa la renovació dels darrers acords amb les ràdios, adoptats l’any 2022 i que vencen a final d’aquest any 2024. Després de reunir-se amb els representants de les emissores i també del sector musical i la societat civil, el passat 27 de novembre el CAC va acordar i anunciar que a partir del gener de 2026 totes les ràdios sense excepció hauran de garantir una “presència adequada” de cançons d’artistes catalans i “com a mínim, el 25% interpretades en llengua catalana o aranès”.

Entre la quota que emeten en l’actualitat i el que finalment hauran d’emetre a partir de l’1 de gener de 2026, hi ha una desena de ràdios que duplicaran el percentatge de música en català, les que ara ofereixen un 12% o un 12,5%: són emissores com Europa FM, Cadena Dial, Los 40, Ràdio Flaixbac o Cadena 100. Però qui ha de fer el salt més gran és Flaix FM, l’acord d’adaptació de la qual li permet radiar ara tan sols un 2% de música en aquesta llengua i, com les altres, haurà de saltar fins el 25% d’aquí a poc més d’un any. Un altre grup de tres emissores (Ràdio Teletaxi, Los 40 Dance i Los 40 Urban), passaran del 7% actual al 25%. Ràdio Ripoll i Hit-103-Ràdio Valls, en canvi, hauran de fer un esforç menor, ja que actualment ja emeten un 20% de música en català.

Noves adaptacions transitòries

Però fins aleshores, el CAC ha establert un “període transitori” -l’any 2025- perquè les emissores comencin a apropar-se al 25%, un any en què totes les ràdios amb adaptacions específiques prèvies ja han d’incrementar la presència del català que radien. Concretament, cadascuna d’elles ha de recórrer la meitat de la distància que les separa del 25% legal. Així, no només s’aconsegueix incrementar el nombre d’hores totals de música en aquesta llengua a les ràdios musicals, sinó que es començarà a igualar les diferències que existeix entre emissores.