Sense Categoria

Última hora: Puigdemont es detingut per ordre del fiscal

Avatar
  • novembre 5, 2017
  • 3 min read
Última hora: Puigdemont es detingut per ordre del fiscal

Carles Puigdemont durant una de les seves compareixences | CatalunyaDiari.cat

 

El president de la Generalitat i quatre consellers cessats que l'acompanyen a Brussel·les han estat detinguts a Brussel·les, per ordre del fiscal, a les 09.26 hores d'aquest diumenge, 5 de novembre, després d'haver-se presentat de forma voluntària davant la justícia —fet acompanyats dels seus advocats dins de furgons policials—. Aquesta decisió arriba després de la petició perquè compareguessin al jutjat i es pogués procedir a la designació d'un jutge d'instrucció. Aquest jutge decidirà si tramita o no les euro ordres emeses per l'Audiència Nacional. «Des del moment que siguin privats de llibertat, podran comparèixer davant d'un jutge», ha explicat prèviament la Fiscalia, que es manté en contacte amb els advocats de Puigdemont i dels quatre membres del govern desplaçats a Bèlgica. Després de les diferents audiències, la decisió del jutge d'instrucció podria comunicar-se al voltant de les 21.00 hores.

Si bé han de ser detinguts, això no significa que hagin de ser emmanillats «si no presenten resistència ni risc de fuga», encara que sí que estaran, en qualsevol cas, «envoltats de policies», han agregat les fonts de la Fiscalia de Brussel·les, que s'ocupa dels casos que fins avui tractava la Fiscalia federal de Bèlgica. Si el president i els consellers es troben a la mateixa regió, el més probable és que es designi un mateix jutge d'instrucció, i no així si són detinguts en diferents punts de Bèlgica, han agregat les fonts.

  

  

Una vegada «els interessats siguin trobats i portat davant del jutge, aquest tindrà 24 hores per prendre una decisió» sobre les esmentades euro ordres. Una vegada estiguin detinguts, el jutge d'instrucció haurà de decidir si accepta o no l'euro ordre i, en cas de fer-ho, mantindrà als acusats a la presó preventiva o bé els deixarà en llibertat amb «certes condicions». Si el jutge d'instrucció emet l'ordre de detenció, el cas «se sotmet a la sala del Tribunal de Primera Instància, que ha de decidir dins dels quinze dies posteriors a l'emissió de l'euro ordre» si aquesta es pot executar.

«Si alguna de les parts implicades no està d'acord amb la decisió de la sala, pot recórrer davant el Tribunal d'Apel·lació», que tornarà a disposar de quinze dies per prendre una decisió, ha afegit el Ministeri Fiscal. El procediment d'entrega a Espanya, on els citats polítics catalans estan reclamats per l'Audiència Nacional, pot teòricament demorar-se un total de 60 dies, i 30 dies addicionals més en casos excepcionals.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *