Localitzen 14 noves fosses al jaciment de Santa Coloma d’Àger

Imatge d'una jornada de treball a Àger

Imatge d'una jornada de treball a Àger | UdL

 

Les excavacions dutes a terme aquest juliol a la necròpolis de Santa Coloma d'Àger (Noguera), en el marc de la I Jornada Científica d'Arqueologia Funerària de la Universitat de Lleida, han localitzat catorze fosses en l'angle nord-oriental del jaciment, que daten entre els segles VIII i XI. D'aquestes, la desena d'estudiants i arqueòlegs participants en la jornada, n'han excavat nou. En cinc d'elles estaven enterrats adults i en quatre més infants. Els experts han pogut confirmar in situ que dels cinc esquelets adults, dos són homes i un, una dona, mentre que els dels menors, dos serien infants d'un anys com a molt, i dos més, nens d'entre tres i cinc anys. Tot i això, tant l'acotació de la cronologia de les restes, l'edat, el sexe i les possibles patologies d'aquests individus es fixaran a posteriori amb els estudis de ràdio carboni, isòtops i d'ADN que s'han de fer en laboratoris especialitzats. Amb aquestes proves també es podran obtenir més dades sobre la salut, l'alimentació, les filiacions familiars, i si els enterrats eren autòctons o migrants.

 

Des que es van començar a fer les primeres intervencions arqueològiques a la necròpolis de Santa Coloma d'Àger, als anys noranta, s'han fet quatre actuacions a la zona que sumen un total de 130 esquelets exhumats. Els investigadors esperen poder continuar amb noves excavacions l'any vinent perquè tot apunta que la necròpolis s'estén més enllà de la zona fins ara delimitada. La Jornada científica d'arqueologia funerària d'enguany ha estat possible gràcies al finançament de la Fundació Arnau Mir de Tost, l'Ajuntament d'Àger i donacions particulars. El professor d'arqueologia medieval de la UdL i uns dels directors del curs, ha agraït aquest suport, així com l'entusiasme dels estudiants que hi han participat i la il·lusió dels habitants d'Àger.

 

Una altra fossa al Soleràs, aquesta, de la Guerra Civil

Paral·lelament, cal recordar la troballa de les despulles d'un civil del Soleràs (Garrigues), un home d'uns 60 anys mort per l'explosió d'un obús, podran tornar a casa, 80 anys després, i descansar amb els seus. És el primer cadàver recuperat de les fosses de la Guerra Civil que ha donat positiu en el Programa d'Identificació Genètica -en marxa des del 2016-, que creua les dades genètiques de les restes òssies amb les de familiars vius que han participat i n'han cedit al Banc d'ADN. Hi ha quatre individus més recuperats al Soleràs que poden ser identificats aviat. Es tracta d'un soldat republicà de 32 anys, de Maldà (Urgell), amb una cama amputada, un soldat del bàndol nacional de Burgos i dos civils més morts en el bombardeig al Soleràs la Nit de Nadal de 1938. «Anem tard. Cada dia queden menys víctimes i menys testimonis, però estem prement l'accelerador», ha assegurat Ester Capella, consellera de Justícia.