Sense Categoria

L’Obra Social ”la Caixa” fomenta el voluntariat de 126 persones grans a Lleida

Avatar
  • agost 28, 2018
  • 3 min read

Imatge del voluntariat social | LleidaDiari.cat

 

El programa de Gent Gran de l'Obra Social “la Caixa” va promoure l'any passat el voluntariat de 126 persones grans a Lleida, que van realitzar divuit activitats de voluntariat amb 1.153 beneficiaris. Les activitats s'emmarquen en el projecte «Accions Locals», dut a terme en col·laboració amb 31 centres de gent gran en conveni amb la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Lleida i les diferents administracions públiques dels municipis. En total, des que es va posar en marxa el projecte ara fa sis anys, s'han fet 2.253 activitats de voluntariat a tota Espanya, amb més de 4.300 voluntaris més grans de 65 anys.

 

Els voluntaris dediquen part del seu temps a activitats altruistes a favor de les persones més vulnerables del seu entorn més proper. Amb el voluntariatl'entitat vol fomentar un envelliment actiu i saludable i donar una oportunitat de desenvolupament personal i participació social a les persones grans. A tot el territori, han participat en les accions locals entre sis i deu persones voluntàries de mitjana per acció, i se s'han beneficiat directament entre onze i 25 persones de mitjana, fins a assolir un total de 40.000 beneficiaris. Les persones grans participen a Lleida en un ampli ventall d'activitats desenvolupades a escoles infantils, hospitals, presons, centres de persones amb discapacitat o centres de gent gran. Per tipologia, les activitats més freqüents són les relacionades amb l'educació i la cultura (49,2%), seguides de les relacionades amb la salut i la vulnerabilitat (30%) i l'exclusió social (16%).

 

Les activitats més destacades

A Lleida, destaca especialment la participació en activitats amb altres persones grans, com per exemple «Activa't a casa», una acció en la qual els voluntaris del Centre de gent gran de Cervera assisteixen setmanalment a domicilis d'altres persones grans, amb deteriorament cognitiu i/o físic i que no poden sortir de la seva llar, per fer exercicis d'estimulació cognitiva. A la vegada, es dóna companyia i es construeix un vincle amb l'exterior. Després de sis anys del llançament d'aquestes accions locals, el programa de Gent Gran de l'Obra Social “la Caixa” ha elaborat, en col·laboració amb la Fundació Pilares, l'estudi Persones grans i voluntariat, amb el qual han volgut analitzar els beneficis d'aquestes activitats en les persones grans i en les persones beneficiàries, les quals destaquen que és enriquidor personalment, però que, a més, és socialment útil.

Més imatges del voluntariat social en gent gran

Més imatges del voluntariat social en gent gran | LleidaDiari.cat

 

 

Sentir-se valorat és el benefici principal per a les persones grans (39,5 punts), seguit del foment de les relacions i habilitats socials (30 punts), la possibilitat de donar sortida a la seva vocació solidària (21 punts), l'augment de l'autoestima, la seguretat i la confiança (18,4 punts) i mantenir-se actius (14,4 punts). A més, per a la majoria de persones grans, fer voluntariat a la comunitat comporta un reforç de l'interès per allò que passa a la comunitat. I, per als beneficiaris, el bé principal és l'autorealització i l'adquisició de coneixements (26,7 punts), a més del foment de les relacions i habilitats socials (24,1 punts) i la millora de la qualitat de vida (15,9 punts).

Una dona de voluntariat social

Una dona de voluntariat social | LleidaDiari.cat

 

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *