Sense Categoria

Més de 90.000 persones se sumen a les llistes d’espera de sanitat en només un any

Avatar
  • juliol 22, 2019
  • 4 min read

Més de 90.000 persones se sumen a les llistes d'espera de sanitat en només un any | Institut Català de la Salut

 

El pla de contenció de l'espera en sanitat, fet per l'anterior Govern, va acabar l'abril de l'any passat i, des de llavors, no s'ha tornat a aplicar cap mesura per reduir les llistes d'espera. Un any després, les conseqüències es fan visibles: 91.000 persones més són a les llistes d'espera respecte a l'any anterior i han augmentat els temps d'accés a les proves mèdiques.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

 

175.480 persones en llista d'espera per ser operades aquest mes de juny

El juny de 2019, 175.480 persones eren en llista d'espera d'alguna operació, xifra que representa un 7% més que el juliol del 2018. El temps d'espera es dispara en les intervencions que no són catalogades com a urgents ni tenen el temps limitat per llei, que són la majoria. La cirurgia d'obesitat mòrbida requereix una mitjana de 382 dies de demora; la de raquis (columna vertebral), 318; i les de mama, fins a 237.

Les intervencions més urgents se salven de les llistes d'espera | CatalunyaDiari.cat

 

Les intervencions que se salven de les esperes exagerades són les més urgents, com les oncològiques i les cardiovasculars, que normalment s'operen en un mes. També hi ha les operacions de pròtesis de maluc i genoll i les de cataractes que estan limitades per llei a 180 dies d'espera i que, de mitjana, s'operen en 82 dies.

 

Es tracta d'una situació alarmant: en només un any, 91.000 persones se sumen a les llistes d'espera, fet que no es pot permetre de forma sistemàtica. Des del sindicat Metges de Catalunya (MC) s'assegura que: «Que entri més gent al sistema podria explicar que les llistes d'espera no es redueixin, sinó que es continguin. Però no explica que augmentin».

 

 

El pla de contenció de l'anterior govern va reduir un 42% el temps d'espera en proves diagnòstiques

L'anterior Govern, amb Toni Comín com a conseller de Salut, va posar en marxa el pla de contenció de les llistes d'espera amb una injecció de 57 milions. La proposta no va complir tots els objectius, malgrat que va reduir el nombre de persones i els temps d'espera: fins a un 42% menys d'espera per proves diagnòstiques i un 37% menys per assistir a l'especialista. Però un cop acabat el pla, les llistes s'han disparat una altra vegada.

 

Actualment, 481.290 persones esperen per una consulta externa, que suposen 46.500 persones més que l'any passat. 155.897 són les persones que esperen una prova diagnòstica, 32.648 més que el 2018. L'ecografia abdominal ha passat de 55 dies d'espera a 90 i l'especialitat d'oftalmologia ha augmentat de 79 dies d'espera a 105.

L'ecografia abdominal ha passat de 55 dies d'espera a 90 en un any | Getty.

 

 

Metges per Catalunya acusa el Govern de no invertir en sanitat i provocar un augment en llistes d'espera

Segons el Servei Català de la Salut (CatSalut), «ens estem centrant a complir els temps de garantia de tot, cada any augmenta l'activitat i mantenim els temps». S'assegura que l'envelliment de la població suposa més persones amb necessitats al sistema sanitari i es justifica que s'han ampliat els criteris a l'hora de programar una prova diagnòstica.

 

Tanmateix, Metges per Catalunya afirma que «quan estava Comín, es va posar diners a les llistes d'espera i van deixar de créixer. Aquest Govern no posa ni un euro sobre la taula i el desfasament pressupostari augmenta, fet que provoca que les llistes d'espera vagin cada vegada a més». Paral·lelament, Salut ha anunciat un nou decret d'accessibilitat que rebaixarà els temps d'espera en al·lergologia i garantirà les reconstruccions mamàries a causa d'un càncer en menys de 180 dies.

 

 

També et pot interessar…

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *