Sense Categoria

Polèmica per un llibre de text on es parla del deure de defensar Espanya

Avatar
  • setembre 9, 2018
  • 3 min read

Imatge de la pàgina del llibre que ha generat la polèmica | Twitter (@escalatapies)

 

Novament els llibres de texts s’han tornat a situar enmig del conflicte polític que s’està vivint a Catalunya. Aquest cop el centre d’atenció es troba en un llibre de ciències socials de 4t de Primària editat per Vicens Vives. En una de les seves pàgines afirma que «defensar Espanya és un dret», quelcom que ha indignat molt als independentistes a les xarxes socials.

 

«Quina vergonya», «com la meva filla porti aquesta escombraria a casa, ja m’encarregaré jo d’explicar-li el que significa», «no m’ho puc creure», «s’han deixat la llibertat d’expressió» o  «ja ens han pres l’escola», són alguns dels comentaris que es poden llegir a Twitter.

 

Una pàgina dedicada a la Constitució Espanyola

Concretament, l’afirmació que ha creat la polèmica es troba en una pàgina on s’explica als alumnes la Constitució Espanyola. A més del «deure a defensar Espanya» també hi apareixen d’altres deures com «complir la llei, pagar impostos o respectar la llei». A més hi figuren també els drets a «la vida, la salut, l’habitatge o l’educació» i la llibertat de «religió, opinió, manifestació o reunió».

 

Precisament per això, algunes persones recorden que aquest dret figura a l’article 30 de la Constitució o lamenten que «es tregui la foto de context per atacar gratuïtament». D’altres directament lamenten que s’hagi d’explicar la Constitució ja a 4t de Primària i influenciar als nens des de tan petits quan «no han de defensar cap país, han de créixer i ser lliures».

 

 

Vicens Vives ja va ser al centre de la polèmica

Si ara són els independentistes qui acusen l’Editorial Vicens Vives de pertànyer al bàndol contrari, fa un any va ser tot just al contrari. Des dels unionistes van criticar l’adoctrinament que patien els nens a les escoles catalanes i Vicens Vives tampoc se’n va salvar.

 

Una de les grans crítiques va anar precisament a un llibre de text de Ciències Socials, en aquest cas de 6è de Primària, on es parlava de la Constitució i de la llibertat de religió. La il·lustració d’un home amb una ploma agenollat enmig del carrer davant un ídol de fusta van considerar que era «una mostra de falta absoluta de respecte per la pràctica religiosa».

 

A més a més, també es va criticar que en aquell mateix llibre es fes una «valoració partidista» al explicar que la retallada de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional havia generat una situació de malestar social i s’exclogués que els articles eliminats «incomplien les lleis vigents». Per últim, també li van recriminar que tingués un cartell al·ludint a que Catalunya estava dins la Unió Europea quan «Catalunya està dins la UE perquè forma part d’Espanya».

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *