El president de la Diputació de Lleida queda en llibertat amb càrrecs

Joan Reñé en el moment de la seva detenció

Joan Reñé en el moment de la seva detenció. | LleidaDiari.cat

 

Després que els Mossos s'hagin emportat detingut aquest dimarts al migdia al president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, el màxim responsable d'aquest ens ha quedat en llibertat amb càrrecs a l'espera de declarar davant del jutge. En total, s'han detingut a 26 persones en el marc d'una operació per suposats pagaments irregulars per al finançament de CDC, tot i que finalment totes elles han quedat en llibertat amb càrrecs. Al voltant de les sis de la tarda, ha abandonat la comissaria Joan Reñé. La resta han anat abandonant l'equipament de forma esglaonada a mesura que han comparegut davant els Mossos d'Esquadra.

 

L'operació policial s'ha portat a terme aquest dimarts, dia 2 d'octubre, a partir de les vuit del matí. Diversos agents de la policia catalana han entrat en diferents dependències i han detingut fins a 26 persones. També s'han emportat documentació diversa i han bolcat informació d'un ordinador del Palau de la Diputació de Lleida. Entre els equipaments que s'han registrat hi ha el Palau de la Diputació de Lleida, la seu de Carreteres de la Generalitat de Catalunya a Lleida i el Patronat de Turisme, punt on s'hi troba l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals de la Diputació. També s'han registrat diferents empreses dedicades a l'obra pública. 

 

Al migdia d'aquest dimarts, els Mossos d'Esquadra s'han emportat a Joan Reñé del Palau de la Diputació de Lleida, sense emmanillar, per prendre-li declaració. El president de la Diputació ha abandonat l'equipament per la porta que hi ha situada al carrer del Carme, en ple Eix Comercial, sota una gran expectació mediàtica. L'operació l'ha portat a terme la Unitat Central d'Anticorrupció de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra de forma coordinada amb el jutjat d'Instrucció número 1 de Lleida i ha implicat els partits judicials de Lleida, Solsona i Balaguer. 

 

L'actuació ha tingut lloc en el marc d'unes diligències prèvies incoades arrel d'una querella formulada per la Fiscalia de Lleida i admesa pel jutjat d'Instrucció número 1 de Lleida al gener de 2016. Els fets objecte de la investigació podrien ser constitutius de diversos delictes contra l'Administració pública, especialment suborn i el frau en matèria de contractació així com el blanqueig de capitals. Les actuacions es troben sota secret de sumari.

 

Una actuació «transparent, pública i ajustada a dret»

Després de quedar en llibertat, Reñé ha convocat una roda de premsa per manifestar l'actuació de la Diputació de Lleida en tots els procediments de contractació. Segons ha explicat, ha estat sempre «transparent, pública i ajustada a dret. I així ho ratifiquen els informes favorables de la intervenció i la secretaria general». I ha afegit: «La meva conducta personal i institucional ha estat i és irreprotxable. Mai he rebut comissions, ni he actuat en benefici de ningú». En aquest sentit, ha afirmat que hi ha un interès per desacreditar la meva honorabilitat i la dels meus equips.