Llevadores lleidatanes participen en l’elaboració de la nova guia d’assistència al part a casa

Llevadores del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) han format part de l'equip d'experts en l'assistència al part domiciliari que ha elaborat la Guia del part a casa de Catalunya. La nova guia assistencial compta amb el vistiplau de l'Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya (ALPAC), l'Associació Catalana de Llevadores (ACL), la Federación de Asociaciones de Matronas de España (FAME) i el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC).

 

La Guia és l'únic protocol de referència a l'estat espanyol fins ara, i recull l'evidència científica més recent amb l'objectiu d'unificar la pràctica assistencial. Dirigida a llevadores que assisteixen el part a casa, una opció que cada cop té més demanda i que, entre el 2016 i 2017, va ser escollida per 667 dones a Catalunya, la comunitat autònoma amb més parts planificats a casa.

 

L'opció de donar a llum al domicili no entra en els serveis del CatSalut i el seu cost oscil·la entre els 2.000 i 2.500 euros. Els criteris d'inclusió, explicats a la guia i que s'han d'avaluar al llarg de tot el procés d'embaràs, fan referència als embarassos de baix risc- que es calcula són entre el 70% i el 80% – i que, atesos per llevadores, esdevenen una opció tan segura com el part hospitalari, segons es recull a la guia. Es recomana també el part a casa si és un part espontani entre les setmanes 37 i 42, si hi ha només un nadó i si la seva presentació és amb cefàlica (de cap).

 

Importants aspectes que inclou la guia

El més destacat de la nova guia és la incorporació de nous protocols per al seguiment de l'embaràs però també per l'atenció al part normal. El document inclou consells per alleugerir el dolor, aspectes sobre el part a l'aigua, el seguiment de la gestació, l'assistència al part, el postpart immediat o el puerperi. S'aborden qüestions de trasllat en cas d'emergència o sense urgència, si és la mare qui decideix anar a un hospital. La guia també tracta les emergències obstètriques, homogeneïtzant criteris, i dels criteris d'inclusió, entre d'altres.

 

L'actualització d'aquest protocol –originalment publicat el 2010 per la vocalia de llevadores del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB)– s'ha realitzat a causa de la creixent demanda d'aquesta opció que, segons l'ALPAC, hauria d'incloure's en la cartera del CatSalut que sí finança el part hospitalari i no valora els beneficis del part a casa com són el fet que es donen més parts fisiològics (menys d'un 5% dels parts planificats a casa acaben amb cesària), menys hemorràgies, menys esquinçaments de 3r i 4t grau, i menys admissions a l'UCI.