Quinze lleidatans participen en un assaig clínic d’un nou fàrmac contra l’Alzheimer

Quinze pacients de la Unitat de Trastorns Cognitius de l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida han participat en els assajos clínics per avalar un nou fàrmac contra l'Alzheimer. Concretament, la Food and Drug Administration (FDA), amb seu als Estats Units, ha aprovat aquest nou medicament (aducanumab) que està pendent d'avaluació per part de l'Agència Europea del Medicament.

 

Després de quinze anys sense nous fàrmacs per a la malaltia, aquest nou medicament permet frenar-ne la progressió. Paral·lelament, investigadors d'Unitat de Trastorns Cognitius i del Grup de Recerca de Neurociències Clíniques de l'IRBLleida estudien biomarcadors en sang i en líquid cefalorraquidi per al diagnòstic precoç de l'Alzheimer.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

El responsable de la Unitat de Trastorns Cognitius de l'Hospital Santa Maria i professor de la Universitat de Lleida (UdL), Gerard Piñol, ha valorat positivament l'aprovació d'aquest nou fàrmac contra l'Alzheimer. «Ha de ser una porta oberta a l'aparició de més fàrmacs que tinguin encara un major impacte per frenar el deteriorament cognitiu dels pacients, perquè es continuen investigant noves molècules en diferents assajos clínics internacionals», ha afirmat.

Quinze lleidatans participen en un assaig clínic d’un nou fàrmac contra l’Alzheimer

Quinze pacients de Lleida participen en un assaig clínic per avalar un nou medicament contra l'Alzheimer | LleidaDiari.cat

 

Efectes «devastadors» de la covid-19 en l'evolució de molts pacients

Tot i aquests avenços terapèutics, Piñol ha posat en relleu els efectes «devastadors» que ha tingut la covid-19 en l'evolució de molts pacients. «L'aïllament social obligatori durant molt de temps, associat amb la por de moltes persones vulnerables, juntament amb les limitacions imposades en molts dels programes d'estimulació cognitiva han suposat un fort impacte en l'empitjorament cognitiu i, especialment, en el conductual de molts pacients», afirma Piñol.

 

Durant aquest darrer any, les consultes de pacients amb queixes cognitives postcovid han incrementat de forma «exponencial» en el darrer any, fet que suposa un nou repte en el maneig d'aquests individus, segons l'investigador. Per aquest motiu, la Unitat de Trastorns Cognitius de l'Hospital Santa Maria participa en diversos projectes col·laboratius que pretenen millorar el coneixement sobre l'impacte de la covid en la cognició dels pacients.

 

La Unitat de també col·labora en diferents projectes de recerca juntament amb consorcis de genètica en l'àmbit estatal i europeu amb l'objectiu de conèixer nous factors de risc genètic i mecanismes implicats en la malaltia. Tots aquests projectes assistencials i de recerca han situat la Unitat de Trastorns Cognitius entre les unitats de memòria més capdavanteres del país.

 

La malaltia de l'Alzheimer

L'Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que provoca una pèrdua progressiva de la memòria recent a la qual s'afegeix l'afectació d'altres funcions cognitives durant l'evolució de la malaltia i, en alguns casos, alteracions de la conducta. Segons dades de la Federació d'Associacions d'Alzheimer de Catalunya (FAFAC), aquesta malaltia afecta aproximadament 85.000 persones a Catalunya.

 

A les comarques de Lleida, són unes 9.000 les diagnosticades. L'envelliment n'és un dels principals factors de risc. Per això, amb l'augment de l'esperança de vida, el nombre de persones afectades es pot incrementar considerablement les pròximes dècades.

 

Dia Mundial de l'Alzheimer

El 21 de setembre es commemora el Dia Mundial de l'Alzheimer, declarat per l'Organització Mundial de la Salut, enguany sota el lema 'Zero omissions. Zero Alzheimer'. Amb aquesta consigna es vol posar de manifest la importància del diagnòstic precoç, com a punt de partida bàsic i imprescindible per arribar a temps no només a la detecció de casos, sinó, sobretot, per poder posar en marxa els processos d'intervenció terapèutica necessaris que han de dirigir-se al conjunt de la família afectada d'Alzheimer o d'un altre tipus de demència.

 

Igualment, el diagnòstic és l'eina imprescindible per reduir les «alarmants» xifres que representa l'infradiagnòstic d'aquesta malaltia neurodegenerativa que, d'acord amb la Societat Espanyola de Neurologia, pot arribar al voltant del 30% de casos sense diagnosticar.