Un investigador de l’IRTA demostra que l’aclarida mecànica de flors de presseguer redueix els costos

Imatge d'un aclaridor elèctric

Imatge d'un aclaridor elèctric | IRTA

 

Estanis Torres, investigador de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), ha estudiat l'efecte de l'aclarida mecànica en el cultiu del presseguer i presentarà els resultats de la seva recerca en la XXIII Exposició del Préssec i la Nectarina, que tindrà lloc a Lo Casino d'Alcarràs el pròxim dijous, 5 de setembre. Generalment, els productors realitzen aquesta tasca de manera manual, el que representa un cost en temps i cost econòmic en mà d'obra. En alguns casos, l'aclarida manual pot suposar més del 30% del cost total de producció.

 

En aquest estudi, que compta amb el suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, Torres ha testat i valorat econòmicament diferents mètodes d'aclarida de flors: l'aclarida manual, l'aclarida manual assistida amb aclaridor elèctric i l'aclarida mecànica amb equips de pues acoblats al tractor. En comparació amb l'aclarida manual, en la resta de casos, els resultats han mostrat una reducció dels costos de mà d'obra, especialment amb l'aclarida mecànica, així com un augment del calibre del fruit, fet que es tradueix en un preu més alt del préssec al mercat.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Donat que «a dia d'avui no existeix cap producte químic registrat per l'aclarida de préssecs», explica Estanis Torres, «l'aclarida mecànica és una bona alternativa a l'aclarida manual per reduir costos». Per aquest motiu, l'aclarida mecànica està guanyant terreny entre els productors de fruita.

 

La trobada anual dels productors de préssec i nectarina

A més dels resultats de la recerca de Torres, en l'Exposició es donaran a conèixer els resultats de l'evolució de les varietats de préssec, nectarina i préssec pla, que avalua la també investigadora de l'IRTA Gemma Reig. La col·lecció de varietats de préssec, nectarina i préssec pla de l'IRTA es va crear el 1994 i actualment consta de 203 varietats. Lleida és una destacable zona productora de fruita de pinyol, i aquest, a més, és el primer producte d'exportació de la província. L'any 2018 les seves exportacions van generar un negoci de gairebé 260 milions d'euros.

 

Agricultors catalans, especialment de Lleida, i també de zones productives de fora de Catalunya es donen cita cada any en aquesta jornada per conèixer de primera mà les diferents varietats que s'avaluen actualment, tant ens aspectes agronòmics com de la qualitat del fruit. La trobada també comptarà amb la participació de 6 destacades empreses obtentores de fruita de pinyol convidades per exposar les seves novetats varietals.

 

També et poden interessar…