Lleida dona el tret de sortida a la commemoració de l’Any Vallverdú

Lleida dona el tret de sortida a la commemoració de l’Any Josep Vallverdú aquest diumenge, 5 de febrer, a l’Auditori Municipal Enric Granados acollint l’acte institucional d’obertura organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) amb la col·laboració de la Paeria. Serà a la seva ciutat natal i de la qual n’és fill predilecte quan s’iniciï de forma oficial aquesta celebració per festejar el centenari del naixement d’un dels escriptors més prolífics de la literatura catalana i, alhora, per difondre tota l’obra, en tots i en cadascun dels seus gèneres perquè es mantingui viva en els catàlegs editorials. L’acte és obert a la ciutadania amb accés lliure.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En aquest sentit, i a més de tota la programació que ha preparat el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per commemorar l’Any Vallverdú, l’Ajuntament de Lleida ha previst tot un seguit d’actes per posar en valor la figura de l’escriptor lleidatà. Així, el mes de març se celebrarà el Festival Poesia Lleida que en aquesta edició es programarà un acte destacat i sessions matinals en diferents instituts de secundària sobre la seva obra poètica. També, en el marc del Festival de literatura infantil i juvenil de Lleida ‘Lletra petita’ es dedicarà un espai a la lectura de l’obra de Vallverdú.

 

Per al 21 de març, coincidint amb el Dia Mundial de la Poesia, es durà a terme una acció a l’Escola Municipal d’Art Leandre Cristòfol a partir del poema de Josep Vallverdú «Un home és com un arbre». Pels volts de Sant Jordi també es duran a terme diferents activitats: adaptació de l’espectacle ‘Univers Vallverdú’ que es va estrenar a Lleida quan va complir 90 anys, una acció infantil a propòsit del poemari ‘Bestiolari’ i la diada es repartirà a la ciutadania el volum n. 19 de la sèrie Escata de Drac amb un text referencial de l’escriptor, així com el punt de llibre que també estarà dedicat a ell.

 

Ja al mes d’octubre, al Teatre Municipal de l’Escorxador se celebrarà una altra edició del cicle Vespres en vers que també anirà entorn de Vallverdú. Per cloure l’Any Vallverdú a Lleida, al novembre, l’espectacle de l’acte de lliurament dels Premis Literaris 2023 estarà també dedicat a la figura de l’escriptor.

Catalunya reconeix Vallverdú

Fa prop d’un mes, la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, presidia la presentació de l’Any Josep Vallverdú, impulsat pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) amb l’objectiu de commemorar el centenari del naixement de l’escriptor. Al llarg de l’any, una oferta de conferències, presentacions de novetats bibliogràfiques de l’autor i recitals de poesia permetrà que Vallverdú es faci present a les llibreries, a les biblioteques, als centres culturals i ateneus, a les escoles, als centres d’ensenyament secundari i a les universitats de tot el país en tot el seu abast. I, amb els dibuixos, en sales d’exposicions i museus.

 

Tota la programació, en totes les seves formes i en tots els seus llenguatges, ha de servir perquè Josep Vallverdú sigui tant justament homenatjat com degudament conegut i llegit arreu dels territoris de parla catalana.

 

Actes a Lleida, Barcelona i Balaguer

L’inici oficial de la commemoració tindrà lloc el 5 de febrer a l’Auditori Enric Granados de Lleida, ciutat natal de l’autor i de la qual n’és fill predilecte. Durant l’acte, organitzat conjuntament per la ILC i la Paeria de Lleida, a banda de la presentació dels principals eixos de l’Any, s’hi inclourà un fragment audiovisual inèdit que pertany a un documental sobre Vallverdú elaborat per Eugeni Casanova, una conversa amb l’autor i una lectura de fragments de la seva obra.

 

Balaguer, ciutat de residència actual de l’autor i amb la qual té una relació especial perquè n’és fill adoptiu des de 2016, ha estat lloc triat per posar el punt final de l’Any. Concretament, se celebrarà un acte, organitzat conjuntament per la ILC i la Paeria de Balaguer, el dia 3 de desembre al Teatre Municipal de Balaguer. En aquesta cloenda es podrà gaudir del tast d’un espectacle basat en l’obra de Vallverdú que la Paeria de Balaguer ha encarregat per a l’ocasió. Així mateix, està previst celebrar un acte institucional a Barcelona, ciutat on Vallverdú també hi ha viscut i treballat, coincidint amb el centenari de l’autor durant el mes de juliol.