Lleida ciutat amplia el servei de guarda temporal d’infants i l’atansa als barris

L’Ajuntament de Lleida reprèn a partir del pròxim setembre el programa de guarda temporal d’infants 'Més temps per a tu' que va funcionar com a projecte pilot des de la Setmana Santa fins a final del curs passat. L’alcaldessa accidental, Sandra Castro, ha presentat les novetats del servei que, una vegada feta l’avaluació i una enquesta als usuaris i usuàries, s’ampliarà amb més dies i hores i més centres educatius.

 

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

 

En lloc de dos dies a la setmana i un màxim de dos hores cada jornada, les famílies podran fer-ne ús en tres dies i per un màxim de tres hores, un temps que s’adapta millor a les necessitats de conciliació, com ha remarcat la regidora. També atenent els suggeriments dels usuaris i usuàries, 'Més temps per a tu' s’estendrà a més centres educatius (passen de dos a quatre), que s’han escollit per donar cobertura als diferents barris de Lleida. Així, el servei s’oferirà a les escoles Pràctiques I (per al centre de Lleida), Frederic Godàs (que cobrirà la zona de Cappont), La Mitjana (per a Pardinyes-Balàfia i Secà de Sant Pere) i Parc de l’Aigua (Bordeta). L’horari serà el mateix que fins ara, de dilluns a divendres, de 16.30 a 20.30 hores. En el projecte pilot s’havia ofert a les escoles Pràctiques I i Sant Josep de Calassanç.

 

Tot i que en la fase pilot, el servei s’ha utilitzat especialment entre setmana i en els centres educatius, es continuarà oferint els dissabtes a les ludoteques del Centre Històric i Cappont per la seva proximitat a les vies comercials de Lleida. En aquest cas, l’horari serà de les 9.30 a les 14.00 hores i de les 16.30 a les 19.30 hores.

 

 

Descans i conciliació familiar

Sandra Castro ha recordat que 'Més temps per a tu' s’adreça a famílies, mares i pares amb infants de 4 a 12 anys que necessitin disposar puntualment de temps lliure per fer gestions, formació o, simplement, per tenir unes hores de descans. Ajuda, per tant, a la conciliació de la vida laboral, familiar i personal. És un servei gratuït que compta amb l’acompanyament de monitors/es professionals.

 

Es tracta d’un programa universal, que poden gaudir totes les famílies, si bé es dona prioritat a les monoparentals, a les mares víctimes de violències masclistes i a les dones en situació d’atur de llarga durada majors de 52 anys. Per fer ús d’aquest servei cal donar-se d’alta a través d’un tràmit on-line a la Regidoria d’Educació, accedir a l’aplicatiu de reserves, seleccionar dia, hora i lloc i acompanyar l’infant a punt escollit. Per fer la gestió, la Paeria ofereix assistència a les famílies que ho precisin a través del 973 93 02 47 i en els Punts de Suport Digital.

 

'Més temps per a tu' es duu a terme gràcies al suport del Pla Corresponsables que impulsen el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat i el Ministeri d’Igualtat. Aquesta ajuda també ha permès ampliar les places d’Esportmania per cobrir tot el període d'estiu, incidir en les places inclusives per a infants amb necessitats especials a l'Estiu de joc i crear els casals de Setmana Santa i Nadal, per garantir oferta de lleure educatiu en tots els períodes no lectius.

 

La fase pilot de 'Més temps per a tu' s’ha realitzat entre el 19 d’abril i el 23 de juny, de dilluns a divendres, a la ludoteca de la Bordeta i a les escoles Pràctiques I i Sant Josep de Calassanç. Els dissabtes s’ha prestat a les ludoteques de Bordeta, Centre Històric i Balàfia. Les modificacions que s’introduiran en la represa es basen en una enquesta realitzada als usuaris/es i en l’avaluació que ha realitzat la Regidoria d’Educació. El total d’usos que s’han realitzat en el període pilot han estat 395 per part de 121 infants i 81 unitats familiars.