Lleida retira el carrer del marquès que va instigar el genocidi dels gitanos

Pla general on es pot veure el moment de la destapada de la placa d'homenatge al poble gitano

Pla general on es pot veure el moment de la destapada de la placa d'homenatge al poble gitano | LleidaDiari.cat

 

L'Ajuntament de Lleida ha retirat del nomenclàtor municipal el carrer dedicat al Marquès de l'Ensenada, que va intentar exterminar el poble gitano, i a partir d'ara passarà a dir-se de la Marinada. El nom l'han proposat els mateixos veïns de Llívia, que és la partida on es troba ubicat el carrer. Aquest dilluns Lleida ha homenatjat el poble gitano amb la descoberta d'una placa commemorativa als porxos de la Paeria, en record de les víctimes gitanes de la gran Redada del 30 de juliol de 1749, quan el Marquès d'Ensenda va intentar exterminar aquest poble. L'alcalde Fèlix Larrosa ha assegurat que Lleida «és una ciutat plural, de diàleg i consens» i que l'acció d'aquest dilluns n'és un exemple. Els gitanos de la Plataforma 8 d'abril han qualificat la jornada «d'històrica».

 

«Un personatge fosc que no mereixia tenir un nom de carrer», diu Larrosa

L'acte va tenir una especial significació, ja que el paer en cap, Fèlix Larrosa, va lliurar a la Plataforma 8 d'abril el decret d'Alcaldia amb el canvi de nom del carrer dedicat a aquest marquès. L'alcalde va explicar que amb aquest homenatge es compleix un acord que, d'una banda, respon a un acte de Memòria Històrica, recordant «un personatge fosc de l'Estat que no mereixia tenir un nom de carrer», i de l'altra, valora la lluita per la igualtat que fan els col·lectius d'aquesta ètnia a Lleida i arreu. El paer en cap ha recordat la reunió que va mantenir amb col·lectius gitanos en què es va parlar d'aspectes que s'han de seguir treballant i ha apuntat com a eixos primordials l'educació i l'accés a l'ocupació i a l'habitatge, claus per ampliar les oportunitats d'aquest col·lectiu i per avançar com a societat.

 

En representació de la Plataforma 8 d'abril, Jeremías Jiménez, va assegurar que la de dilluns va ser una jornada «històrica» per als gitanos de la ciutat i d'arreu i va destacar que «Lleida, és una ciutat pionera, com sempre, i promotora d'unió i igualtat». Jiménez creu que s'ha de lluitar per un futur millor per als joves i va exposar alguns dels aspectes en els quals s'ha d'incidir, com evitar la segregació escolar i afavorir l'educació. Segons va dir, s'han de construir projectes basats en pau i igualtat. Jeremías Jiménez va esmentar diversos fets històrics que ha patit el col·lectiu gitano i va remarcar que a la societat hi ha diversitat cultural, que s'han de valorar amb respecte i unió.

 

L'acte de descoberta de la placa als porxos de la Paeria va comptar amb la presència de representants dels grups municipals, així com de membres de diferents entitats de col·lectius gitanos. A més, hi van assistir el diputat al Parlament, Josep Maria Forné, i la diputada a les corts d'Aragó, Itxaso Cabrera.