Lleida ret homenatge als 349 veïns que han mort durant el confinament

 

Pla general de l'artista Erik Schmitz i de l'escultura que ha fet en memòria de les persones traspassades durant la pandèmia

Lleida ret homenatge als 349 veïns que han mort durant el confinament | LleidaDiari.cat

Lleida ha recordat aquest dissabte els 349 veïns de la ciutat que han mort des del 14 de març passat, 115 dels quals víctimes del coronavirus. Ha estat en l'acte 'Sospirs de pau', organitzat per l'Ajuntament de Lleida, que s'ha celebrat al parc de la Mitjana, on s'han reunit 300 persones.

 

L'acte, al que ha assistit el president de la Generalitat, Quim Torra, ha comptat amb diferents actuacions musicals i de dansa, a més de les intervencions de representants del món sanitari, familiars dels difunts i de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo. Torra ha estat l'encarregat de posar el punt final a un homenatge dirigit a la ciutadania que no s'ha pogut acomiadar personalment dels seus éssers estimats per les restriccions durant el confinament.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

L'acte ha estat conduït per Remei Capitan, directora d'Agraïments

L'acte 'Sospirs de Pau' ha estat organitzat per l'Ajuntament de Lleida amb la voluntat d'oferir un moment d'escalf, d'acompanyament i de consol als veïns que s'han vist afectats per la pandèmia de la covid-19. L'acte ha estat conduït per Remei Capitan, directora d'Agraïments, i ha comptat amb diferents interpretacions musicals i de dansa, a més de les intervencions d'alguns dels participants i autoritats.

 

A la seva intervenció, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha tingut paraules de reconeixement pels treballadors sanitaris i per aquelles persones que han tingut feines essencials durant aquests mesos, de qui ha assegurat el país n'ha extret «lliçons positives», com la seva «professionalitat i l'esforç immens». «Tenim un deure inexcusable amb les persones que ens han cuidat», ha reivindicat. En aquest sentit, s'ha mostrat esperançat que el passat serveixi per aconseguir una Catalunya «més empoderada, més solidària i on la democràcia pugui arribar a ser més profunda, recuperant els valors europeus de l'humanisme».

 

Així mateix, Torra s'ha lamentat de «no haver pogut trobar la manera de fer bé l'acompanyament de les nostres persones estimades que han mort aquests mesos» i ha assegurat que el dol tardarà a passar perquè, considera, s'ha fet malament. «Ara toca compartir el dol i recordar tots els noms que no hem pogut recordar amb l'esperança de tirar endavant, però sense que l'oblit ens venci», ha indicat. Així mateix, ha anunciat que el proper 9 de juliol es farà un homenatge a nivell de país en memòria de totes les persones mortes durant la pandèmia.

 

Recordar els difunts és un signe de generositat

Al seu torn, l'alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, ha assenyalat que «recordar els difunts és un signe de generositat i una expressió d'humanitat” i ha indicat que tothom ha patit les conseqüències de la pandèmia, encara que alguns «ho han patit més», en referència als familiars dels traspassats, els sanitaris i totes les persones que treballen en serveis essencials. «Tots ells han contribuït a la nostra salvació i, sobretot, a la salvació de la nostra esperança», ha dit. Així mateix, ha apuntat la necessitat d'una transició en profunditat. «Una revisió del model de consum que tingui en compte l'eficiència en la utilització dels recursos naturals i la reducció dels residus físics. Però necessitem un pacte socioeconòmic, que posi fi a les desigualtats», ha afirmat Pueyo.

 

L'acte també ha comptat amb la intervenció d'una representant del món sanitari que ha parlat en nom dels més de 2.000 infermers que treballen a Lleida, els quals durant la pandèmia «s'han deixat la pell” cuidant i acompanyant als malalts del virus, en alguns casos fins a l'últim moment de la seva vida. «Estigueu segurs que la humanitat de la nostra cura infermera ha arribat on no ha arribat la ciència», ha indicat. Així mateix, també hi han intervingut tres familiars de víctimes del coronavirus, els quals han agraït la celebració de l'acte i han parlat de com han viscut la pèrdua d'un ésser estimat durant el confinament. «Han estat molts dies de fer el dol solitari i en silenci i ara em sento molt alleugerit», ha dit un d'ells, mentre una altra de les familiars ha afirmat que «la pau que ens queda ara és immensa».

 

Escultura d'Erik Schmitz en memòria dels difunts

A l'acte també s'ha presentat l'escultura que l'artista Erik Schmitz ha creat en memòria de les persones que han mort durant el confinament a la capital del Segrià. L'obra, que s'instal·larà al cementiri municipal, està realitzada principalment amb pedra i també inclou una part de metall i una olivera. L'escultura fa 3,43 m de llargada, 1,5 d'amplada i s'eleva 0,60 m sense comptar l'altura de l'olivera.

 

Es tracta d'una escultura horitzontal amb una base de pedra, que forma una illa amb la silueta del terme municipal de Lleida. A l'interior d'aquesta, l'artista ha simbolitzat l'ànima de les persones traspassades a partir d'un accent de metall que omple una cavitat que representa el buit que han deixat. Al seu costat, l'olivera recorda les persones que han mort, l'amplitud del seu nombre i la diversitat generacional. La pedra, predominant en l'escultura, és una expressió d'eternitat i de la solidesa del record que deixen. En finalitzar l'acte, tots els participants han abocat un saquet de sorra a l'escultura en record dels seus familiars traspassats.