Lleida recupera la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume

Lleida recupera la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume aquest 2022 a les portes de ser declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Aquest divendres, el regidor de Joventut, Festes, Tradicions i Esports, Ignasi Amor, i el president de l'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, Jordi Curcó, han presentat el programa d'actes de la festa i el cartell de l'edició d'enguany, dissenyat per l'artista lleidatà Amadeu Bonet «ama10art».

 

Amor ha fet una crida a la participació de la ciutadania en la Romeria, així com a penjar fanalets el vespre-nit del 24 de juliol a les finestres i balcons, en un any tan important com serà aquest «a punt de ser declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional». 

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

«Es tracta del reconeixement de més rang que el govern de Catalunya atorga a les festes populars i tradicionals catalanes més antigues i fortament arrelades, com és aquesta», ha destacat Curcó, que ha explicat que queden pendents els darrers tràmits burocràtics perquè aquest fet sigui una realitat. 

Presentació de la romeria dels fanalets de sant jaume de Lleida

Lleida recupera la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume | LleidaDiari.cat

 

El diumenge 24, vigília de la Festa de Sant Jaume, a les 21 hores tindrà lloc la Romeria dels Fanalets, recuperada enguany després de dos anys de no haver-se pogut celebrar per la pandèmia. Sortirà de la Rambla de Ferran, davant de la parròquia de la Mare de Déu del Carme i com ja és tradició serà encapçalada pel Ball de Bastons, els Gegants de Lleida i la Banda Municipal de Música, que donaran pas a la imatge de Sant Jaume dels Fanalets.

 

Declaració de Festa Patrimonial d'Interès Nacional

L'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, com a entitat organitzadora de la Festa dels Fanalets, va presentar la petició per a la declaració a la direcció general de Cultura Popular l'any 2017. Posteriorment, el 20 de juliol del 2020, la Generalitat va incloure la Romeria dels Fanalets en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, un fet que esdevenia el pas previ i alhora necessari per aconseguir la declaració de la Festa.

 

Finalment, el passat 10 de maig la consellera de Cultura va signar la resolució per la qual s'incoava l'expedient per a la declaració, que ha continuat amb un procediment administratiu on han intervingut l'Ajuntament de Lleida, el Consell Comarcal del Segrià i l'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes.

 

El següent pas serà la revisió de l'expedient de l'assessoria jurídica, per després anar al consell tècnic i, finalment, passar a l'aprovació del Consell de Govern. Un cop superat aquest tràmit, la declaració serà publicada al Diari Oficial de la Generalitat i la Romeria dels Fanalets ja serà considerada Festa Patrimonial d'Interès Nacional, denominació que la Generalitat atorga a les celebracions d'origen remot, estructurades a partir de seqüències rituals basades en costums i manifestacions simbòliques de caràcter identitari i que tinguin una projecció nacional.