La segona edició del Sant Miquel de les Lletres se centrarà en el paper de Lleida com a cruïlla en el conjunt dels Països Catalans. Organitzat per la Fundació Privada Horitzons 2050, aquest certamen cultural comptarà del 16 al 22 de setembre amb taules rodones i debats entre setmana a la sala Alfred Perenya, així com parades de llibres en català i activitats complementàries durant el cap de setmana a la plaça de la Catedral i al pati de l’IEI respectivament. Entre les novetats d’aquesta nova entrega, destaca la inclusió d’activitats matinals a les escoles i de concerts nocturns divendres i dissabte al pati del convent de Santa Clara.
El president de la Fundació, Antoni Gelonch, la regidora de Cultura de la Paeria, Pilar Bosch, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talaran, han estat els encarregats de donar a conèixer les novetats d’aquesta nova entrega del Sant Miquel de les Lletres, que l’any passat es va saldar amb 1.200 assistents a les activitats programades. Davant aquestes xifres, segons Gelonch, tenen «el deure» d’apostar novament per la iniciativa i mirar de superar expectatives.
L’objectiu de la segona edició és reivindicar el paper de la ciutat de Lleida com a cruïlla en el conjunt dels Països Catalans, també en la relació entre Ponent i l’Alt Pirineu, així com la presència de lleidatans a Barcelona i l’eix vertebrador que representen tant l’N-II com l’Eix Transversal per al país. Per això, han definit una sèrie d’activitats que volen evidenciar aquestes realitats, fer-les més properes i, eventualment, proposar mecanisme de relació més estable entre el sistema del llibre de tots aquests territoris.
A banda de les taules rodones i debats, la plaça de la Catedral tornarà a omplir-se amb una desena de parades de llibres en català i signatures dels mateixos per part dels seus autors durant un cap de setmana en què no faltaran activitats per a tots els públics, des de contacontes fins a vermuts literaris, al pati de l’IEI. De fet, es tracta que editors, llibreteres, autors i públic puguin tornar a intercanviar experiències i coneixements en el marc d’una iniciativa que vol ser clau per la Fundació a l’hora de contribuir a la difusió i estima del català entre la ciutadania.
La programació de dilluns a divendres també introduirà contacontes a les escoles i les escoles bressol, de la mateixa manera que les jornades de divendres i dissabte clouran amb concerts a l’aire lliure, concretament al pati del Convent de Santa Clara, amb un duo format per Clara Viñals i Roger Mas, i Cris Juanico, com a protagonistes respectius.