L’Ajuntament de Lleida a través de la Regidoria de Drets Civils i Participació, preveu per diumenge, 28 de gener, a les 12 h l’acte de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat. Un any més, aquest acte de record i memòria es farà davant de l’escultura d’Àngel Eroles anomenada FITA, al carrer Jaume II, 55, entre la passarel·la del Liceu i el Pont de la Universitat de la ciutat de Lleida.
TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!
Aquesta commemoració compta amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen, el Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida i el Grup de Treball DEMD. A més, també es compta amb la participació de diferents entitats de la ciutat que fan una encesa d’espelmes en memòria dels col·lectius que van patir la deportació als camps. L’ofrena floral i la interpretació de diverses peces musicals vinculades a l’Holocaust amb la cantant Júlia Cruz acompanyada als teclats per Carla Azanuy, tancaran l’acte de diumenge.
La Paeria organitza diversos actes a l’entorn de la Commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust com ara la conferència ‘El camí cap a l’extermini de masses. Holocaust i polítiques genocides a l’Europa del Tercer Reich’. A càrrec de David Alegre Lorenz, professor de la UAB que es farà el dia 31 de gener, a les 19.00 h, a la sa la Jaume Magre, i la projecció del documental “Carretera a Gusen” amb diversos membres de l’Amical de Mauthausen, prevista pel dia 4 de febrer al cinema Screenbox, a les 11.30 hores.
27 de gener de 1945
L’1 de novembre de 2005, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució 60/7, en la qual es designava el 27 de gener com a Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat. El 27 de gener de 1945 les tropes soviètiques van alliberar el camp d’extermini nazi més gran: el d’Auschwitz-Birkenau a Polònia.
La data pretén recordar i dignificar totes les víctimes del genocidi en el qual van ser assassinades aproximadament 6 milions de persones jueves, 220.000 gitanes, 250.000 persones amb discapacitat mental i física, i 9.000 homosexuals a mans del règim nazi i dels seus col·laboradors. Prop de 9.000 republicans i republicanes espanyols van ser deportats als camps de concentració i extermini nazis, morint un 60%. També foren perseguits un elevat nombre de persones de minories religioses, sobretot els Testimonis de Jehovà.