Lleida inicia la recollida porta a porta a Ciutat Jardí i Vila Montcada

Imatge de la presentació

Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

 

Lleida iniciarà el pròxim 5 de novembre una prova pilot de recollida de residus porta a porta (PaP) als barris de Ciutat Jardí i Vila Montcada, un sistema de recollida selectiva que consisteix a deixar els residus ben triats davant de la porta de casa, on les diferents fraccions de deixalles tenen uns dies i hores de recollida establerts per facilitar la tasca dels serveis municipals. En aquesta prova pilot hi participaran 1.400 domicilis i uns 2.972 habitants.

 

El nou sistema de recollida de residus farà desaparèixer la majoria de contenidors del barri, reduint els sorolls i les molèsties perquè hi haurà menys vehicles de recollida al carrer. A més a més, millorarà l'aspecte i la neteja dels carrers, places i espais públics i augmentarà els índexs de reciclatge i la recuperació de residus a la ciutat. Amb la implantació d'aquest nou sistema de recollida de residus també es preveu un considerable estalvi econòmic en la gestió dels residus -el cànon de residus, els costos de tractament, els ingressos per selectiva, etcètera.

 

Primera ciutat catalana en tenir un pla de recollida de residus porta a porta

L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i el regidor de l'Hàbitat Rural i la Sostenibilitat, Joan Queralt, han donat a conèixer aquest dimecres els detalls del nou sistema de recollida de residus. El paer en cap s'ha mostrat satisfet perquè, amb aquesta iniciativa, «Lleida avança cap a un model de ciutat més sostenible i avança també en una millora del paisatge». «Volem situar Lleida en un espai d'excel·lència des del punt de vista de la gestió dels residus, volem una ciutat més verda i amb més qualitat de vida i confort per a tots els seus ciutadans i ciutadanes». De fet, segons ha assenyalat el paer en cap «som la primera ciutat de Catalunya important que té un pla d'implantació de recollida de residus porta a porta».

Imatge de la presentació

Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

 

 

«L'èxit del projecte passa indispensablement per la complicitat i el compromís de tota la ciutadania». «Apel·lo al civisme, el compromís i la responsabilitat de tots els lleidatans i lleidatanes en aquest projecte d'interès mutu», ha destacat Larrosa. «Lleida té un model global de sostenibilitat que s'està implantant a poc a poc, que inclou, a més a més d'aquest nou model de recollida de residus, avançar en temes de mobilitat sostenible, carril bici, punts de recàrrega de vehicles elèctrics, incorporació de vehicles híbrids en el sistema de transport col·lectiu, etcètera», ha conclòs el paer en cap.

 

La recollida porta a porta incorpora una nova fracció, l'anomenada multi producte, que aplega en la mateixa bossa els envasos lleugers, el paper i el cartó. Així es facilita la recollida i el reciclatge d'aquests residus que, fins ara, se dipositaven en contenidors diferents. Els dilluns s'haurà de treure l'orgànica i el multi producte; els dimecres, l'orgànica i el rebuig; i els divendres, l'orgànica i el multi producte. També hi haurà bosses especials de sanitaris per aquells habitatges amb necessitats especials com bolquers o similars. Aquest tipus de productes, que s'han de llençar al rebuig, es podran treure cada dia de recollida. L'única fracció que continuarà com fins ara, en contenidors de carrer, serà el vidre.

 

Cal destacar que el cubell de l'orgànica i les bosses de rebuig portaran un xip identificatiu, que servirà per conèixer el funcionament del servei i avisar, si s'escau, els veïns i veïnes que no reciclin correctament. Un equip d'educadors faran el seguiment de totes les incidències que es produeixin amb l'objectiu de donar resposta i millorar el sistema. Per una correcta separació dels residus, cal recordar que:

  

  

Orgànica: S'han llençat restes de menjar, taps de suro, bossetes d'infusions, paper de cuina i tovallons bruts, restes de jardineria, etcètera.

  

  

Rebuig: Utensilis d'higiene, sorra d'animals domèstics, pols d'escombrar, etcètera

  

  

– Multiproducte: Bosses i envasos de plàstic, metàl·lics i de cartó, papers, porexpan, paper d'alumini, film transparent, etcétera

  

  

Sanitaris: Compreses, tampons, bolquers, etcètera

  

  

Vidre: Ampolles i envasos de vidre buits i sense taps

  

  

Deixalleria: Aerosols, tòners i tintes, runa, aparells electrònics, roba, bombetes i fluorescents, càpsules de cafè, vidre pla, etcètera. Cal recordar que Lleida disposa de deixalleries mòbils a tots els barris. Es pot consultar el calendari i les ubicacions de la deixalleria mòbil i de les fixes al web: sostenibilitat.paeria.cat/porta-a-porta

 

Actualment, Lleida recicla de manera selectiva només el 30% dels residus, un percentatge encara allunyat dels objectius europeus, situats al voltant del 60%. Per assolir-los, Lleida vol imitar altres municipis catalans i europeus on fa anys que tenen instaurat, amb gran èxit, el sistema porta a porta. La prova pilot, que ara s'inicia als barris de Ciutat Jardí i Vila Montcada, s'estendrà posteriorment a una zona de Balàfia i Pardinyes, Centre Històric i una zona de l'Horta. Una vegada implantades les proves pilot es valoraran els resultats obtinguts i, si s'escau, es farà extensiu aquest nou model de recollida a tota la ciutat.