Lleida, la demarcació experta en altes temperatures i en esquivar els cops de calor

Podríem dir que ens passem l'any esperant que arribi l'estiu. Està clar que no a tothom li agrada, però pocs rebutgen les nits a la fresca, els sopars sense horari, els dies recarregant piles a la natura o l'esperada i necessària desconnexió de la rutina laboral. Ara bé, sovint, mentre demanem amb forces que arribi l'estiu, ens oblidem que, amb ell, també arriben les altes i sufocants temperatures.

 

La demarcació de Lleida en sap molt de calor i durant aquests mesos els termòmetres a l'alça semblen no tenir fi. Però sí que cal destacar un estiu calorós, aquest és el d'enguany. Els experts ja han perdut el compte de les onades de calor que anem patint i és que, en veritat, una s'encavalca amb la següent i així passen els dies entre aires condicionats, piscines, platges i refugis climàtics que semblen donar un respir a la desafiant climatologia estiuenca.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

La primera onada de calor de l'any va arribar a mitjans del mes de juny

La primera onada de calor de l'any va arribar a mitjans del mes de juny i va deixar temperatures de fins a 43 graus a Catalunya, segons va informar en el seu moment el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Entre el dimecres 15 de juny i el dissabte 18 el país es va veure plenament afectat per una massa d'aire provinent del nord de l'Àfrica que va provocar una onada de calor «intensa i molt primerenca», amb valors de temperatura màxima de 40 a 43 graus als sectors tradicionalment més càlids de l'interior i en trams del prelitoral.

 

Cal destacar que valors de 43 graus de màxima han estat «històricament molt rars» a Catalunya, tot i que recentment s'han assolit més sovint, l'agost del 2021, el juny del 2019 i el juliol del 2015. Anteriorment, cal retrocedir fins al juliol del 1994 per trobar valors tan elevats en algun punt del país.

Detall d'una mà en una font d'aigua

Els principals símptomes d'un cop de calor | Getty Images

 

Les recomanacions més generals per a evitar cops de calor

Així doncs, ara que ha quedat que fugir de la calor és senzillament impossible, el millor remei per afrontar-la és el de tenir clares recomanacions per a fer-li front. Evitar sortir al carrer en les hores de màxima calor és una de les primeres recomanacions dels experts per esquivar patir un cop de calor. Per tant, és recomanable sortir a primera hora del matí per a fer gestions, dur roba fresca i tancar-se a casa a partir del migdia quan els graus comencen a pujar.

 

Mantenir-se ben hidratats, no exposar-se directament al sol o no fer exercicis d'alta intensitat en les hores de més calor, són altres de les recomanacions, especialment, pels col·lectius més vulnerables com són els infants, la gent gran o les persones amb alguna patologia. Paral·lelament, sí que es pot sufocar la calor amb una dieta equilibrada, refrescant-se a piscines o zones humides habilitades per al bany i descansant a l'ombra fins que arribi el vespre i les temperatures comencin a baixar.