Lleida es converteix al setembre en la capital catalana de la bioeconomia


Lleida farà visible durant aquest mes de setembre el seu lideratge en el desenvolupament de la bioeconomia en l'àmbit català. El calendari d'esdeveniments programats entre el 19 de setembre i el 2 d'octubre són una part del treball que, d'ençà de finals de 2020, duen a terme de forma col·laborativa les principals institucions del territori per tal que la demarcació de Lleida esdevingui la punta de llança en el desplegament efectiu de la bioeconomia a Catalunya.
La bioeconomia és un model econòmic circular i sostenible basat en la utilització de recursos biològics renovables i locals, majoritàriament excedentaris de l'activitat del sector primari i agroindustrial, per a la producció de béns i serveis en tots els sectors econòmics. Aquest model econòmic, necessari per fer efectiva la indispensable transició ecològica, és una oportunitat per la demarcació de Lleida, donat que les comarques lleidatanes concentren el 53% de la producció agrícola, el 47% de la producció ramadera i el 35% de la superfície de boscos de Catalunya.
[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

La demarcació catalana amb més potencial d'aplicació
Segons ha explicat a LleidaDiari.cat Teresa Botargues, assessora per a la innovació i la promoció econòmica de la Diputació de Lleida, Lleida esdevé la demarcació catalana amb més potencial d'aplicació de solucions basades en aquest paradigma econòmic, a través de models industrials compatibles i complementaris amb l'activitat agrícola i ramadera local. Conscients d'aquesta oportunitat, la Diputació de Lleida, de la mà de l'Ajuntament de Lleida, la Generalitat de Catalunya, les Cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega i la Universitat de Lleida, treballen plegats des de fa temps per valorar les capacitats del territori i definir i concretar les necessitats associades a l'exercici d'aquest lideratge, i en aquest sentit es compta també amb el suport, entre d'altres, de l'IRTA, del Centre Tecnològic Eurecat i del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.
«És evident, però, que cal buscar també la complicitat del conjunt del teixit econòmic i social de la demarcació i també fer visible aquesta ferma voluntat d'esdevenir un motor de transformació econòmica del conjunt de Catalunya. Per això durant el mes de setembre Lleida esdevindrà la capital catalana de la bioeconomia, amb la realització de més d'un centenar d'activitats agrupades en tres tipus d'esdeveniments», ha afegit Botargues.
La Setmana de la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran
Per una banda, la primera edició de la Setmana de la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, que amb el tema central de la bioeconomia, consistirà en un conjunt d'activitats, en forma de tallers escolars, jornades participatives i jornades de portes obertes a empreses i institucions, que pretenen sensibilitzar i buscar la complicitat del teixit social i econòmic local. Les activitats es duran a terme entre els dies 19 i 24 de setembre en diverses localitzacions de tota la demarcació.
1r Congrés BIT Edició Lleida i el BIT EXPO
El segon dels esdeveniments és la celebració del 1r Congrés BIT Edició Lleida, certamen de referència en Bioeconomia, Innovació i Tecnologia, que els dies 29 i 30 de setembre que reunirà a la Llotja més de 50 experts nacionals i internacionals en la matèria.
En tercer lloc, Fira de Lleida incorpora a la Fira de Sant Miquel el BIT EXPO, el Pavelló de la Bioeconomia, amb una mostra representativa d'empreses, institucions i organitzacions implicades en aquest model econòmic, i que també allotjarà l'espai Àgora BIT, on es duran a terme presentacions, jornades tècniques i tallers al voltant de la bioeconomia.