Sense Categoria

Lleida commemora els 140 anys d’activitat de la Impremta Provincial

LleidaDiari
  • setembre 6, 2022
  • 4 min read
Lleida commemora els 140 anys d’activitat de la Impremta Provincial

L'Institut d'Estudis Ilerdencs acull a partir de dijous vinent l'exposició 'A tota màquina-140 anys d'impremta a la Diputació de Lleida'. La mostra es podrà visitar a l'Institut d'Estudis Ilerdencs del 8 de setembre al 9 d'octubre i vol ser un homenatge als 140 anys de la creació de la Impremta Provincial per part de la Diputació de Lleida. L'exposició es preveu que sigui inaugurada pel president de la Diputació i de l'IEI, Joan Talarn, i estarà instal·lada a l'Espai iX de l'IEI.

 

Aquesta petita mostra oferirà l'oportunitat de veure, a més de dates concretes i alguna fotografia retrospectiva, una màquina rotoplana tipogràfica fabricada el 1923 recuperada de la desapareguda Impremta Mariana, la qual va cedir tot el seu material tipogràfic a la Diputació de Lleida. La màquina està en funcionament gràcies a la recuperació que, després de 40 anys d'inactivitat, n'han realitzat els serveis de manteniment de la mateixa Diputació.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

A l'exposició també es podrà veure l'original del Butlletí Oficial de la Província que va donar motius per la seva creació, el llibre d'actes de la Diputació Provincial on es prenen els acords per la seva creació i unes caixes tipogràfiques, entre altres peces i elements.

Imatge del cartell dels 140 anys de l'impremta de LLeida

La Diputació commemorarà els 140 anys d’activitat de la Impremta Provincial amb una exposició que es podrà veure a l’IEI | LleidaDiari.cat

 

La possibilitat de visitar l'exposició en grups escolars

A més, des de la Diputació i de l'IEI, s'ha ofert als centres escolars la possibilitat de visitar l'exposició en grups, tenint en compte la capacitat didàctica de la mostra, doncs en temps de comunicacions virtuals, aquesta exposició posa en valor les primeres eines mecàniques de la difusió comunicativa i cultural explicades des de Lleida. A més, una de les activitats didàctiques de la Impremta Provincial en els darrers anys ha estat la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques, la qual molts centres escolars ja han visitat per tal de conèixer quina ha estat l'evolució històrica de les tecnologies de la comunicació.

 

Els orígens de la Impremta Provincial cal situar-los a l'any 1882, quan la Diputació de Lleida va crear una impremta dedicada, en un primer moment, a la gestió de documentació administrativa pròpia, però també a la formació i integració professionals dels orfes de la Casa de la Misericòrdia. Des de l'any 1999, la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques es dedica a la recuperació i difusió del patrimoni d'aquella antiga Impremta Provincial, com també del seu funcionament, de les tipografies, de les premses i dels sistemes d'impressió de l'època.

 

La restauració d'una màquina tipogràfica fabricada l'any 1923

Així doncs, la restauració d'una màquina tipogràfica fabricada l'any 1923 ofereix l'oportunitat de conèixer els procediments d'impressió utilitzats abans de la introducció de la tecnologia òfset, homenatjant d'aquesta manera els 140 anys d'activitat de la històrica impremta de la Diputació de Lleida. Encara avui, tot i que desaparegut el sistema dels aprenents, resta en funcionament la Impremta Provincial com a tal, i alguna de les màquines dels seus inicis són exposades a la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques, dins els tallers que ocupa avui dia la impremta a les seves dependències del Complex de la Caparrella.

 

Aquest és el motiu que ha mogut la Diputació de Lleida i l'IEI a celebrar aquesta petita exposició en commemoració dels 140 anys de la creació de la Impremta Provincial, que també fou el primer centre de formació professional a les nostres terres.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *