Edició 2021

Lleida, ciutat pionera en l’enjardinament d’espais públics amb arbustiva i arbrat de producció pròpia

  • agost 27, 2017
  • 3 min read
Lleida, ciutat pionera en l’enjardinament d’espais públics amb arbustiva i arbrat de producció pròpia
Lleida, ciutat pionera en l’enjardinament d’espais públics amb arbustiva i arbrat de producció pròpia

El viver municipal de Lleida | Hermínia Sirvent

 

Lleida és una ciutat pionera en l'enjardinament d'espais públics amb arbustiva i arbrat de producció pròpia després de la posada en funcionament, l'any 2016, dels vivers municipals d'arbustiva i d'arbrat, situats a Copa d'Or i a la partida de Rufea respectivament. Avui dia ja s'han produït un total d'11.070 unitats de planta arbustiva i arbres -10.270 plantes i 800 arbres-, que han servit per embellir, enjardinar i dotar d'ombra diferents espais públics de la ciutat, com l'N-II –la rotonda del Palermo-, la plaça dels Germans Queralt del Secà de Sant Pere, l'espai davant del Casal Social de la Mariola, l'accés al camp de tir, la plaça dels Pagesos, els Jardins del Cap Onze de Setembre, l'entrada a Llívia, la Plaça Pau Casals i l'entorn de l'Escola Bressol de Balàfia, entre altres. Actualment també s'està produint, amb la col·laboració del Centre Especial de Treball (CET) milers d'unitats d'heura per enjardinar pròximament el Call Jueu.

  

 

L'arbustiva produïda ha servit també per realitzar activitats amb les escoles de Lleida –túnels verds amb vímets-, per produir planta per fer tanques vives als Horts de Rufea i per produir plantes per recuperar zones de la Mitjana que estaven afectades per plantes invasores com la Periploca graeca, entre altres actuacions. Ambdós vivers estan actualment a ple rendiment. En aquests moments s'estan produint més de 11.200 unitats d'arbustiva i arbrat -8100 plantes i 3100 arbres d'espècies diferents- que serviran per enjardinar més espais públics. Algunes de les espècies que s'estan produint són roures, alzines, sàlvia, heura, cristantems, pollancres, salzes, tamarius, agapants, moreres, pins, freixes, entre altres espècies.

 

Diversos operaris de la Brigada Municipal de Jardineria s'encarreguen de la recollida del material vegetal, l'esqueixat, plantat, entestat i l'adobat, amb la col·laboració de persones provinents de plans d'ocupació gestionats per l'Institut Municipal d'Ocupació (IMO). El tinent d'alcalde i regidor d'Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha explicat que l'Ajuntament de Lleida produeix, en els dos vivers municipals, gran part de l'arbustiva i l'arbrat urbà que necessita per a les zones enjardinades i per la creació i el manteniment dels boscos urbans. 

 

Els vivers municipals formen part del pla de la Paeria per augmentar en quatre anys un 30% l'arbratge de la ciutat amb l'objectiu de fer de Lleida una ciutat més sostenible, guanyar zones d'ombra a l'estiu i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. Un objectiu que, a finals d'any, ja serà una realitat.

Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.