Lleida acull l’exposició de la Fundació Mapfre sobre la importància del casc

Lleida acull l’exposició de la Fundació Mapfre sobre la importància del casc| Redacció – Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

Lleida acull aquest dimecres i dijous l’exposició itinerant 'Cascos amb Història', de la Fundació Mapfre, que consciencia la societat, i especialment els conductors de vehicles de dues rodes, de la importància de fer servir el casc. La mostra es podrà visitar a la Plaça de Sant Joan de Lleida, de 12.00 a 21.00 hores.
 
L’exposició vol conscienciar la societat de la importància de l’ús del casc, ja que desplaçar-se amb motocicleta o ciclomotor és significativament més perillós que fer-ho amb cotxe. Concretament, les motos incrementen fins a 12 vegades el risc de patir un accident mortal i els ciclomotors fins a 4,5 vegades més, per la qual cosa el turisme és un vehicle molt més segur. Una altra dada destacada és que el 2014 el casc va salvar la vida de prop de 200 motoristes.
 
Aquestes són algunes de les dades analitzades per Fundación MAPFRE que s'han donat a conèixer a Lleida, amb motiu de la presentació de l'exposició. 'Cascos amb Història' analitza l'evolució del casc de motociclista des del 1885 fins avui i subratlla diverses fites i personatges vinculats a la seva història. Mostra, per exemple, com va morir Lawrence d'Aràbia el 1935 per no portar casc, cosa que va permetre al neurocirurgià que va atendre’l demostrar l'efectivitat del casc a l'hora d'evitar lesions greus i convèncer l'exèrcit anglès del seu ús obligatori sis anys després.
 
També destaca el casc de Giacomo Agostini, 15 vegades campió del món, que va lluir el primer casc integral modern el 1967, que s'ajustava al cap i a la cara, així com el que es va fer obligatori a Espanya l'any 1982, per a motociclistes i acompanyants en les motos de més de 125 centímetres cúbics, tant a ciutat com a carretera.
 
Les noves tecnologies i els últims avenços de seguretat incorporats al casc també tenen un lloc a l’exposició, que finalitza a finals d'agost, i on es poden trobar cascos amb eCall, un sistema de trucada d'emergència automàtica, que és capaç d'avisar per si mateix els serveis d'emergència en cas que el conductor pateixi un accident.
 
L’exposició itinerant ha recorregut diverses localitats catalanes, com Sant Cugat del Vallès, Mataró, l’Hospitalet de Llobregat, El Prat de Llobregat i Cambrils.
 
Tots aquells que s’acostin a l'exposició rebran informació sobre com fer servir el casc correctament i com evitar un accident, i podran participar en un concurs en el qual se sortejarà una bicicleta elèctrica i cascos de moto i de bici.