Lleida acollirà el 23 de novembre la 25a edició de la gala de lliurament dels Premis Porc d’Or

Granja Cassanyé va obtenir al 2017 el premi Porc d'Or amb Diamant

Granja Cassanyé va obtenir al 2017 el premi Porc d'Or amb Diamant | Redacció – Fotografia: Generalitat de Catalunya

 

El 23 de novembre Lleida tornarà a acollir la gala de lliurament dels Premis Porc d'Or, que enguany arriben a la seva 25a edició. Serà la quinzena ocasió que la capital del Segrià aculli l'entrega d'aquests guardons, després que el 2017 es lliuressin a Segòvia. Els Premis Porc d'Or, organitzats per l'IRTA i aquest any amb el suport de l'Ajuntament de Lleida i Mercolleida, reconeixen l'excel·lència en la producció porcina. En les edicions prèvies, centenars d'empreses i explotacions de porcí d'arreu de l'Estat han estat distingides amb algun d'aquests guardons per la seva professionalitat, tasca i esforç.

 

Els Porc d'Or han estat testimoni de la gran evolució que ha experimentat el sector porcí estatal, a través de l'eina BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol), gestionada per l'IRTA i que suposa la base sobre la qual es fonamenten aquests guardons. El gran esdeveniment anual del sector porcí estatal tornarà a celebrar-se enguany a Lleida, ciutat que ja ha acollit catorze edicions d'aquests guardons durant el seu primer quart de segle de vida. Pedro López, director del BDporc i dels Premis Porc d'Or, destaca que entre el 1994 -quan l'IRTA va posar en marxa aquests premis- i el 2017 la productivitat numèrica ha passat de 19,7 garrins deslletats per truja i any a 29,46.

 

Pel que fa a la fertilitat, ha augmentat d'un 79,63% l'any 1994 a un 87,36% el 2017. Unes xifres que «mostren la millora contínua d'aquest sector, un dels més importants per a la nostra economia», segons López. Durant aquest temps, els premis Porc d'Or han comptat amb el suport de l'empresa de salut animal Zoetis, que ha acompanyat l'IRTA en la celebració i lliurament dels guardons. Aquesta edició els premis compten també amb la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc) com coorganizador, a més de tenir el suport de l'Ajuntament de Lleida i Mercolleida.