Recull de 14 llegendes breus fascinants

Algunas leyendas son de terror, pero no todas.

Hi ha algunes històries del recull que fan por, tot i que d’altres no | GTRESONLINE

 

La història de les persones i els pobles del planeta s’ha anat transmetent per mitjà de llegendes, que són històries breus al voltant de determinats fets que podrien haver passat però que han adoptat també algun element de fantasia o del món sobrenatural, com a resultat del temps que ha anat passant i de les generacions diferents que les han anat explicant, en general oralment.

 

Avui et portem una recopilació de les llegendes breus més fascinants de totes les cultures i èpoques, que són perfectes per anar-se transmetent d’una generació a l’altra.

 

 

Les millors 14 llegendes antigues i breus 

Tot seguit, descobriràs diverses llegendes breus ideals per a totes les edats que s’expliquen a parts del món ben diferents.

 

14. La llegenda de Beowulf

Entre el segle VIII i el segle XII, a la cultura anglosaxona es va originar un poema que protagonitza un heroi anomenat Beowulf, que és un personatge de la mitologia nòrdica i es pensa que va viure de veritat.

 

Segons la història del poema, Beowulf era un soldat molt valent que va combatre contra el monstre Grendel, una criatura que es cruspia els habitants d’un poble que vivia atemorit fins que l’heroi el va alliberar. Gràcies a aquesta fita, la fama del soldat es va anar expandint.

 

13. La llegenda dels animals, el foc i les taques del jaguar

Igualment, hi ha un gran nombre de llegendes breus que ens ajuden a fer entendre als infants que s’ha de saber compartir allò que es té, com aquesta.

 

Temps enrere, els animals parlaven i vivien en harmonia entre ells. Ara bé, no havien descobert el foc, i per tant els era impossible arribar a coure el menjar o lluitar contra les temperatures més fredes. Un bon dia, el Sol va veure que els animals que vivien al bosc s’alimentaven només de menjar cru, i per això va voler oferir-li una torxa al jaguar, que en aquella època no tenia cap taca.

 

Això no obstant, quan el jaguar va tenir el foc, se’l va voler quedar per a ell tot sol. La guineu, tanmateix, va robar-li el foc per poder-lo dur a la resta d’animals, i quan el jaguar es disposava a perseguir-la, va entrebancar-se i es va tacar tot de fang. Aleshores, va quedar ple de taques per sempre més.

 

D’aquesta manera, el jaguar es quedava sense amics, tot sol com un mussol, i els altres animals van poder seguir vivint en harmonia entre ells i, a més, es van poder aprofitar de tots els beneficis que els va aportar el foc.

 

12. La llegenda de Tomte

A Escandinàvia, a la tradició oral, el gnom Tomte és molt popular. Viu als boscos i va esdevenir un ajudant del Pare Noel quan va socórrer el ren Rudolph, que tenia la pota enredada amb uns esbarzers.

 

Des d’aquell moment, el gnom Tomte va passar a formar part de l’equip que s’encarrega de repartir regals a totes les llars del planeta per Nadal.

 

11. La llegenda del rei Artur i els cavallers de la Taula Rodona

El rei Artur protagonitza una de les llegendes que han creat més enfrontaments entre els experts d’aquest àmbit: n’hi ha que diuen que es tracta d’un mite, i n’hi ha que afirmen que la seva figura va ser real sense cap mena de dubte.

 

La història d’aquest personatge tan conegut afirma que Artur es va casar amb Ginebra després d’haver rebut la coronació com a rei de Bretanya.

 

A continuació, el nou rei va fer venir els cavallers més brillants de tot l’Imperi a la cort de Camelot —que acabava de crear—, per tal de reunir-los al voltant de la Taula Rodona amb l’objectiu d’idear les estratègies més pertinents per tal de protegir el seu regne i d’aconseguir trobar el Sant Grial.

Històries sorprenents i fascinants que han arribat fins als nostres dies

Històries sorprenents i fascinants que han arribat fins als nostres dies | Psicología y Mente

 

10. La llegenda de la Llorona

Es tracta d’una història provinent de Mèxic, que sovint s’ha fet servir amb l’objectiu d’atemorir els infants. Sol dir-se que es va originar durant el període en què els espanyols van anar a Amèrica per conquerir-ne els seus territoris. 

 

La llegenda diu que una noia indígena i un cavaller d’origen espanyol van tenir tres fills, però que un bon dia aquest home va marxar amb una altra dona i va abandonar la noia indígena.

 

La noia abandonada, molt afligida, va decidir dur tots tres fills al riu per ofegar-los i, a continuació, es va suïcidar. Com que va quedar plena de sentiments de culpabilitat pel que va fer, «la Llorona», tal com se la coneix, va vagant per les cases buscant els seus infants.

 

9. La llegenda de l'Holandès Errant

Hi ha diverses històries breus, com ara la de l’Holandès Errant, que han inspirat obres de la cultura popular que tothom coneix.

 

En el cas d’associar el nom de l’Holandès Errant a una de les creacions de Richard Wagner o a la pel·lícula ‘Pirates del Carib’, cal que sàpigues que, en realitat, aquest vaixell pertany a una llegenda que existeix fa diversos segles

 

La llegenda explica que el capità holandès Hendrik van der Decken navegava cap a les Índies Orientals amb el seu vaixell fins que, de cop, va patir els efectes d’una tempesta ferotge. Com que veia que podia morir d’una manera molt desgraciada, va voler desafiar Déu travessant la tempesta en comptes d’optar per girar cua. Déu es va ofendre de tal manera que va decidir imposar un càstig monumental a la nau: vagaria per tots els set mars sense cap rumb. 

 

Des d’aquell moment, hi ha hagut molts mariners que diuen que han albirat una nau fantasma tripulada per un grup d’ànimes en pena que, de cop, sorgeix del no-res al bell mig de la nit: és l’Holandès Errant i, segons diu la tradició, veure’l et portarà mala sort.  

  

8. La llegenda de Baba Yaga

A Rússia, en una barraca del bosc, hi viu una dona molt gran, prima i ossuda que s’anomena Bava Yaga. Hi ha qui considera que la Bava Yaga és una bruixa bona que ajuda els viatgers perduts al bosc, però hi ha persones que pensen que és una bruixa dolenta, que es cruspeix els nens que s’acosten a la seva barraca.

 

7. La llegenda del Krampus

El Nadal sovint és un període de l’any farcit d’alegria i felicitat per a la majoria de persones. Ara bé, també és un moment en què s’expliquen algunes llegendes breus fosques que no tenen res a veure amb la cara més amable d’aquesta festivitat.

 

La història del Krampus és una d’aquestes llegendes més tètriques. Sabem que Santa Claus recompensa els nens que han obrat bé durant l’any oferint-los diferents obsequis, però els nens que no s’han portat bé són cosa del Krampus, l’antítesi del bo de Santa Claus.

 

A la mitologia nòrdica, el Krampus és un personatge ancestral que té un aspecte de dimoni: al cap hi té banyes, i les seves enormes potes són de cabra. Per Nadal, aquesta criatura malèfica s’encarrega de buscar els infants que no s’han comportat per intentar endur-se’ls al seu cau, infligir-los tortures i acabar-se’ls cruspint.

  

6. La llegenda de la Santa Compaña

Els habitants de pobles i llogarets propers expliquen la història d’una processó formada per ànimes en pena que van vagant pels carrers i els boscos de diverses províncies, coneguda amb el nom de la Santa Compaña.

 

En el cas que vulguem ajustar-nos a diverses històries que ens han explicat, hem de dir que les ànimes de la Santa Compaña van encaputxades i vestides amb unes imponents túniques de color blanc. Al davant de tot, la processó va capitanejada per un mortal desgraciat que du una creu, un calder o una espelma i que, al llarg de la nit, entra com en una mena de trànsit que el farà guiar la processó. Si aquesta persona no dona l’objecte que du a les mans a algun pobre individu que gosi posar-se al camí de la processó, morirà.

  

5. La llegenda de Kitsune

Algunes de les històries breus més boniques que hi ha s’han originat a Japó. En general, el país nipó ha originat llegendes que es vinculen amb esperits que viuen amb els mortals.

 

La tradició del país del sol naixent explica que hi ha uns esperits que tenen aspecte de guineu i s’anomenen kitsune, que tenen la missió de protegir els boscos i tots aquells els pobles on viuen els habitants del camp. Les cues dels kitsune, a més, ens donen una idea de la seva gran saviesa: en poden arribar a tenir un total de nou.

 

Tot i que molts relacionen aquesta història amb el Japó, hi ha persones que han arribat a vincular-la a alguna cultura propera, com ara la coreana, la xinesa o l’índia. Sigui com sigui, aquesta figura mitològica no és malèfica, com els seus homòlegs, sinó que es tracta d’un personatge carregat de bondat.

 

Alguns dels protagonistes d'aquestes llegendes viuen als boscos i a les muntanyes

Alguns dels protagonistes d'aquestes llegendes viuen als boscos i a les muntanyes | Cedida

 

4. La llegenda de Romasanta

A Europa, a finals del segle XIX, gairebé tothom coneixia la llegenda de Manuel Blanco Romasanta, un home que ha resultat ser el primer i únic cas, fins ara, de licantropia clínica.

 

Aquest home, d’estatura menuda, havia reconegut ser el culpable de 17 assassinats que hi havia hagut al seu entorn. Deia, però, que a la nit un instint animal molt profund el posseïa i feia que es transformés en un home llop, amb un impuls incontrolable que l’empenyia a assassinar. 

 

La història de Romasanta va captar l’atenció de la monarca espanyola Isabel II, i gràcies a aquest fet va esdevenir una història breu molt cèlebre a tot el territori espanyol.

  

3. La llegenda de Nessie

Hi ha molts interrogants al voltant del llac Ness, a Escòcia: les seves aigües gèlides amaguen un plesiosaure, que va sobreviure de l’època en què van viure els dinosaures? O es tracta d’una altra criatura?

 

Moltes persones afirmen haver vist una criatura de grans dimensions nedant dins d’aquest misteriós llac, un suposat «monstre» al qual hom ha anomenat Nessie. Sigui com sigui, aquesta història conforma una de les més icòniques d’Escòcia.

  

2. La llegenda del Ieti

Aquesta cèlebre criatura rep el nom de Sasquatch o Bigfoot a Amèrica del Nord. En altres llocs del planeta, com ara a la serralada de l’Himàlaia, se l’ha anomenat Ieti. Altres la coneixen com l’abominable home de les neus.

 

De qualsevol manera, la figura d’aquesta criatura constitueix un dels enigmes més cèlebres de la criptozoologia, resultat d’una llegenda breu que ha sigut capaç de sobreviure al llarg de les dècades.

 

La història pot variar en funció de qui l’explica. El Ieti seria un homínid molt pelut i de dimensions enormes —faria més de dos metres d’alt. N’hi ha que afirmen que s’encarrega de rescatar els individus que es perden a la muntanya, però d’altres diuen que segresta els viatgers per menjar-se’ls.

  

1. La llegenda del Sant Grial

Durant diversos segles s’ha especulat molt al voltant de la copa que Jesucrist va fer servir al llarg de l’últim sopar. Aquest recipient, a més, després es va fer servir per tal de recollir la sang de Crist mentre estava agonitzant a la creu i, finalment, va ser entregat a Josep d’Arimatea.

 

Hi ha persones que pensen que aquest objecte va existir, tot i que se n’han falsificat un gran nombre de còpies i algunes s’ha pensat que eren de debò. D’altres, però, pensen que és una altra llegenda més del cristianisme. De qualsevol manera, s’han fet tantes teories al voltant d’aquest popular recipient que hem de dir que es tracta de la llegenda més cèlebre de tot el món occidental.